Linkovi

Carla del Ponte ističe značajni napredak u suradnji Srbije s Tribunalom


Glavna tužiteljica haaškog Tribunala Carla del Ponte istaknula je značajni napredak u suradnji Srbije sa sudom. U izvješću Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda Carla del Ponte nazvala je nedavna uhićenja Zdravka Tolimira i Vlastimira Đorđevića primjerima šire suradnje. Međutim, dodala je da i dalje predstavlja veliki problem propust da se uhiti i Tribunalu izruči Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Glavna tužiteljica pohvalno se izrazila i o vlastima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i konkretno o bosanskim Srbima zbog sve veće suradnje sa sudom. Carla del Ponte je također primijetila sve veću spremnost balkanskih zemalja da sude osumnjičenima za 'ratne zločine niskog intenziteta'. Međutim, upozorila je da međunarodna zajednica ostaje budna i da će aktivno nadgledati procese kako bi se spriječilo miješanje pojedinih vlada u suđenja za ratne zločine.

Carla del Ponte je napomenula kako je, u osam godina kako je ona glavna haška tužiteljica, 91 optuženik prebačen u haški sud, a od tog broja 59 ih je osuđeno za počinjene zločine.

Međutim, mnoge žrtve osjećaju da to nije dovoljno i oni su u pravu. Naime, velikom broju osumnjičenih ne može se suditi na haškom Tribunalu, zato što se sud zatvara iduće godine. Zato smo u suradnji s lokalnim sudovima i vladama proslijedili na stotine dokaza i informacija o takvom osumnjičenicima i sada možemo vidjeti određeni napredak u domaćim tužiteljstvima” – istaknula je glavna haška tužiteljica koja je, ipak, pozvala međunarodnu zajednicu da bude vrlo oprezna, jer se pojedine vlade i nadalje žele miješati u rad sudova.

Po njenom mišljenju međunarodno praćenje rada lokalnih sudova predstavlja imperativ: "OESS je dokazano najbolje rješenje za taj posao i tražim od Vijeća sigurnosti da u potpunosti podrži tu regionalnu organizaciju. Pošto je pitanje treba li OESS nastaviti nadgledati suđenja u Hrvatskoj, stavljeno na debatu, želim reafirmirati značaj procesa promatranja od strane OESSa te preporučujem da s tim aktivnostima nastavi u Zagrebu"

Carla del Ponte je rekla da bi bilo potrebno pratiti procesuiranje ratnih zločina pred lokalnim sudovima s ciljem da se izbjegne eventualno miješanje vlasti u postupak, iako takvih slučajeva u Hrvatskoj do sada – kako je rekla - nije bilo.

Carla del Ponte je govorila i o onome što nije učinjeno: "Činjenica da su četvorica optuženika još na slobodi, osobito Ratko Mladić i Radovan Karadžić, stalna je mrlja u našem radu. Međunarodna zajednica je propustila nedvojbene mogućnosti da od 1995., pa do 1998. godine uhiti Mladića i Karadžića. Danas, kada se bliži zatvaranje suda trebamo pomoć međunarodne zajednice više nego ikada."

Carla del Ponte je vrlo pohvalno govorila o novoj suradnji Srbije s međunarodnim Tribunalom. "Najnovija uhićenja Zdravka Tolimira i Vlastimira Đorđevića, pokazuju da je Srbija u potpunosti spremna surađivati s mojim uredom" - kazala je gospođa del Ponte, naravno, kazavši, još jednom, kako vjeruje da se Mladić i Karadžić nalaze u Srbiji, iako je naglasila se Karadžić 'izgubio s radara agencija koje bi trebale pratiti što je s njim te da više nitko aktivno ne traga za Karadžićem'.

Glavna tužiteljica se pohvalno izrazila i o suradnji s Bosnom i Hercegovinom te Republikom Hrvatskom: "Razina suradnje s Hrvatskom općenito je zadovoljavajuća. Ovih je dana moj ured, zajedno s hrvatskim vlastima, riješio probleme s kojima smo se sučelili u pripremama za suđenje Anti Gotovini i drugim optuženicima u tom slučaju."

Nakon sjednice Vijeća sigurnosti u kratkom razgovoru s novinarima Carla del Ponte je rekla odlazi s mjesta glavne tužiteljice polovicom rujna te da se nada da će to tada Karadžić i Mladić biti u pritvoru haškog suda te da bi taj sud trebao raditi u nekom obliku sve dok se dvojac najpoznatijih optuženika ne privede u haški pritvor. Nakon toga?

"Tribunal mora postojati sve dok Karadžić i Mladić budu u den Haagu!” - rekla je Carla del Ponte.

XS
SM
MD
LG