Linkovi

'Odmor iz snova' lako postaje 'noćna mora'


U izvješću američkog Ureda za poboljšanje poslovanja navodi se da su putničke agencije već duže vrijeme na listi 25 poslovnih djelatnosti koje – zbog čestih prijevara - pažljivo prate nadležna tijela. Budući da je u Sjevernoj Americi već započela ljetna sezona, stručnjaci pozivaju potrošače na oprez.

Ovoga će se ljeta milijuni Amerikanaca uputiti na svoj 'odmor iz snova'. No, ako nisu na oprezu, on bi se mogao pretvoriti u pravu noćnu moru. Richard Blumenthal, ministar pravosuđa savezne države Connecticut navodi da prijevare od strane putničkih agencija koštaju Amerikance oko 12 milijardi dolara godišnje: “Vrlo često nanešena šteta nije samo izgubljen novac, već i propale nade i očekivanja – upropašteno vrijeme provedeno s obitelji.”

Najčešće vrste obmana uključuju reklamiranje jeftinih aranžmana za koje se traži visok polog. Neke agencije u to ubace i besplatnu avio-kartu, ali pritom zaborave napomenuti da će goste, ukoliko zatraže bolju hotelsku sobu, to doći šest puta više.

Sally Hurme radi u jednoj organizaciji koja štiti prava potrošača. Ona upozorava da 'ako reklama zvuči predobro da bi bila istinita, onda je vjerojatno tu nešto sumnjivo' . Kao kad netko kaže da vam nudi fantastičnu ponudu, ali da ona vrijedi samo taj dan – to je sigurno zamka.

Sally Hurme stoga savjetuje klijentima putničkih agencija da postavljaju puno pitanja i da ne uplaćuju aranžman dok ne dobiju sve njegove detalje, 'crno na bijelo'. Ona isto tako upozorava potencijalne putnike da budu oprezni pri davanju svojih posjetnica: "Jedna od stvari koje definitivno ne želite učiniti je ubaciti svoju posjetnicu u jednu od onih okruglih staklenki za zlatne ribice u svrhu izvlačenja za nagradu – besplatno putovanje. To je ustvari samo jedan od načina da se dođe do vašeg imena i adrese kako bi vam slali dodatnu poštu koju vi vjerojatno ne želite. Takve lutrije u velikim prodajnim centrima za fantastično putovanje zajamčena su prijevara.”

Turistički stručnjaci savjetuju putnike da rezerviraju svoj put preko pouzdane turističke agencije i nikad ne plate gotovinom ni čekom. Nadalje, upozoravaju potrošače da ne daju broj svoje kreditne kartice preko telefona, osim ako se radi o već poznatoj agenciji ili osobi.

Richard Blumenthal preporučuju klijentima putničkih agencija da budu oprezni općenito, prema svim reklamama za turističke aranžmane te ih savjetuje da provjere preporuke konkretne agencije. “Saznajte što drugi ljudi misle o toj agenciji. Pročitajte ono što je u vašem ugovoru napisano malim slovima” - savjetuje Blumenthal. Svim žrtvama prijevare preporučuje da je prijave vlastima.

XS
SM
MD
LG