Linkovi

Popravak na raketoplanu - iglom i koncem ... doduše čeličnim


Dvojica astronauta iz posade svemirskog raketoplana Atlantis obavila su drugu svemirsku 'šetnju' kako bi instalirali nove solarne panele na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Steve Swanson i Patrick Forrester radili su sedam sati te odvojili i uvukli stare solarne panele u postaju. Novi paneli sada mogu rotirati i pratiti Sunce te proizvoditi električnu energiju.

Dužnosnici NASA-e objavili su, pak, da će astronauti pokušati popraviti oštećeni toplinski štitnik raketoplana tijekom svemirske šetnje u petak. Kako je rečeno, posada će pokušati spajalicama učvrstiti olabavljeni termalni prekrivač, koji se odgulio tijekom lansiranja raketoplana.

Ukoliko to ne bude dalo željene rezultate, astronauti će 'ušiti' prekrivač natrag na mjesto koristeći čeličnu žicu i jedno pomagalo koje naliči na šivaću iglu.

Inžinjeri ne vjeruju da bi pukotina u toplinskom štitniku predstavljala opasnost po raketoplan za ulaska u atmosferu, ali bi, kažu, mogla rezultirati većom štetom od vrućine, koja bi dovela do dugotrajnijih popravaka, odnosno daljnjih kašnjenja u ovogodišnjem planu lansiranja raketoplana.

XS
SM
MD
LG