Linkovi

Washingtonski jazz festival - 'najveće slavlje u povijesti suvremenog jazza'


U Washingtonu nedavno je održan jazz festival za kojeg je netko rekao da je 'najveće slavlje u povijesti suvremenog jazza'.

Kiša nije uspjela pokvariti posljednji dan jazz festivala. Usprkos oluji niti jedan izvođač nije otkazao svoj nastup u Paviljonu Merriweather Post u Columbiji, predgrađu Washingtona u Marylandu, koji je privukao tisuće ljubitelja jazza, hip-hopa i rhythm'n'bluesa.

Organizatori Capital Jazz festivala nisu mogli ni zamisliti kako će brzo rasti Washingtonski jazz festival. Od svojih skromnih početaka kao dvodnevno događanje na jednoj pozornici, ambiciozna 15. obljetnica protegla se na pet dana, dva vikenda, tri pozornice, natjecanje novih izvođača, smotru poezije, i mnoga druga događanja. Nije stoga nimalo čudno da festival privlači poklonike s cijele istočne obale kao i šire.

Nostalgija je vladala festivalom s brojnim izvođačima na glavnoj sceni iz 60-tih i 70-tih, kao što su sastav War, Ramsey Lewis, Herbie Hancock, George Benson, David Sanborn, Isaac Heyes, Ray Parker Junior. Lokalni izvođači nastupali su na dvije manje pozornice na otvorenom.

Na festivalu je nastupilo i nekoliko jazz pjevačica: Brenda Russell, Diane Schuur, Anita Baker, Ledisi i Vivian Green.

Jedan od vrhunaca festivala bio je dugo očekivani ponovni zajednički nastup dobitnika Grammyja, Boba Jamesa i Earla Klougha.

XS
SM
MD
LG