Linkovi

U Washingtonu otkriven spomenik žrtvama komunističkih režima


Predsjednik Bush sudjelovao je u posvećivanju spomenika žrtvama komunističkih režima diljem svijeta. Na svečanosti u Washingtonu predsjednik je rekao da su iza broja žrtava ljudske priče od Istočne Europe do Kube, od Vijetnama i Kine do Afrike. Ovaj spomenik treba biti opomena budućim generacijama da se 20. stoljeće više nikada ne ponovi, rekao je predsjednik Bush. "Dvadeseto stoljeće bit će upamćeno kao najsmrtonosnije stoljeće u povijesti ljudskog roda. I događaje tog brutalnog razdoblja komemoriraju spomenici širom ovog grada. Međutim, dosad naš glavni grad nije imao spomenik za žrtve imperijalnog komunizma, ideologije koja je oduzele živote – prema procjenama – oko 100 milijuna muškaraca, žena i djece".

Predsjednik Bush je izrazio nadu da neki budući američki predsjednik neće stajati na sličnom mjestu pred spomenikom žrtvama terorizma, no islamski radikalizam, rekao je, kao i komunizam – neće pobijediti. Spomenik je podigla Zaklada za spomen na žrtve komunizma koju je osnovao američki Kongres.

Spomenik žrtvama komunističkih režima otkriven je danas na dvadesetu godišnjicu glasovitog govora Ronalda Reagana na Brandenburškim vratima u kojem je pozvao tadašnjeg sovjetskog predsjednika Gorbačova da sruši Berlinski zid.

XS
SM
MD
LG