Linkovi

Album 'Ricky Skaggs and Bruce Hornsby' uvodi 'netradicionalni' klavir u bluegrass glazbu


Na 32. dodjeli nagrada Grammy, kao najbolja bluegrass snimka 1989. godine bila je nagrađena skladba "Will The Circle Be Unbroken, Volume 2", sastava The Nitty Gritty Dirt Band. Taj izbor nije nikoga čudio. Ali, začuđujuće jest bilo da se radilo o preradi pop hita Brucea Hornsbyja "Valley Road", zajedno sa samim Hornsbyjem za klavirom. Mnogi čistunci bluegrassa bili su užasnuti, a čitav slučaj još i danas izaziva polemike. Ali, kako izvješćuje Katherine Cole, nisu svi tradicionalisti bili zgroženi.

U stvari, taj je već davni neobičan izbor postavio temelje za novi album jednog neuobičajeno sparenog dueta – Rickyja Skaggsa i Brucea Hornsbyja. Pijanisti obično nisu dobrodošli dodatak bluegrass sastavu. Većina tradicionalista ustraje da u sastavu mogu postojati samo akustične gitare, mandoline, banjo, violine i bass, a gunđajući se može podnesti i posebna rezonantna gitara, dobro.

Ali, klavir? Ni u kojem slučaju! Na sreću, Ricky Skaggs, koji obično svira vrlo tradicionalni bluegrass, nema takve predrasude. On kaže da je ideja o ovom duet albumu rođena u vrijeme snimanja jednog drugog albuma, prije nekoliko godina, na kojemu je, zajedno s nekoliko prijatelja-glazbenika, izvodio pjesme Billa Monroea. Bruce Hornsby je 'uskočio' u zadnji trenutak u taj projekt, i obojica su bili tako zadovoljni zajedničkim radom da su odlučili jednog dana snimiti album dueta.

I, konačno, njihov novi uradak, naslovljen jednostavno "Ricky Skaggs and Bruce Hornsby", sadrži mješavinu novih i starih skladbi, nekih s vokalima, drugih – poput pjesme "Stubb" – čisto instrumentalnih.

Stvoriti dobar duo teže je nego što se misli: dvojica glazbenika mogu biti ljubitelji glazbe onog drugog, ali da ipak ne uspiju dobro zajedno raditi. Duo Rickayja Skaggsa i Brucea Hornsbyja, međutim, funkcionira dobro jer virtuoz countryja i bluegrassa Skaggs izvlači najbolje iz 'neklasificiranog' pjevača i klavirista Hornsbyja, i obratno.

XS
SM
MD
LG