Linkovi

Niska razina testosterona povećava rizik od nagle smrti


Testosteron je muški spolni hormon čija koncentracija u organizmu polako opada starenjem. Jedno istraživanje provedeno na sveučilištu California State u San Diegu, pokušalo je pokazati da li ta promjena u količini ovoga spoja ima kakvih vidljivih simptoma.

Istraživanje je provedeno na 800 muškaraca koji su praćeni tijekom 20 godina. Rezultati ukazuju da su ispitanici koji su imali nizak nivo testosterona bili izloženi 33% većem riziku od naglog umiranja. Doktorica Gail Laughlin govori o nekim dilemama istraživačkog tima: "Bilo nam je važno ustvrditi da ovaj ishod nije bio rezultat nekog drugog stanja u njihovom organizmu ili stila života. Usporedili smo tjelesnu težinu, količinu potkožne masti, količinu fizičke aktivnosti i navike, kao što su pušenje i konzumiranje alkohola. Nikakvu vezu nismo pronašli."

Ona dodaje da je važno naglasiti kako nije postojala razlika u duljini životne dobi između ove dvije skupine. Grupe su se razlikovale jedino u učestalosti nagle i nenadane smrti. Dodala je kako ovog trenutka ne postoje baš nikakvi dokazi koji bi opravdali davanje testosterona muškarcima starije životne dobi. Štoviše, ovakav bi pristup mogao biti i opasan. Ona očekuje da će buduća istraživanja na većem broju ispitanika dati više informacija.

XS
SM
MD
LG