Linkovi

Film tjedna: Surf's Up


Novi animirani film u američkim kinima, namijenjen zabavi čitave obitelji, smješten je u napeti svijet 'surfanja' na velikim valovima. No, surferi nisu uobičajeni preplanuli mladići, 'bogovi plaža', nego - pingvini! Alan Silverman pogledao je za nas film "Surf's Up".

Cody Maverick, mladi nadobudni pingvin, nikad nije bio potpuno kod kuće na ledu Antarktika. Ono gdje je zaista želio biti, bila je pučina, s velikim valovima, po kojima je surfao na svojoj dasci kućne izrade ... izrezbarene naravno od antarktičkog leda.

Kad sam bio dječak, kaže on, sreo sam "Big Z"-ja; on je bio najvece ime u surfanju. Istog sam časa znao da cu i ja biti baš poput njega. No, prilično skoro, Cody mora naučiti lekciju da ostvarenje sna traži težak rad, čak i kad se radi nešto što se jako voli. Pruži mu se prilika za natjecanje u jakoj konkurenciji na plaži tropskog otoka Pen-Gu, - inače, vrlo sličnoj slavnoj Sjevernoj plaži hawajskog otoka Oahu! -, gdje će steći i neke nove prijatelje. Među njima i Joea, pilića-surfera, kojemu glas daje Jon Heder.

No, izgubit će i srce za prekrasnog pingvinkom, spasiteljicom na plaži, imenom Lani, koju glumi Zoey Deshanel.

Shia LaBeuf daje glas Codyju. Za surfanje, koje je Codyju toliko priraslo srcu, kaže da je idealan sport za temu tinejdžerskog odrastanja: "Postoji nešto magično u surfanju, u činjenici da se kroz vodu kreću trake energije. U kojem drugom sportu jašeš trake energije? Kad se pogleda u njegovu suštinu, surfanje nije samo sport - to je čarolija; to je čitav stil života. On te mijenja, smekšava te ... Gledaš surfere kad se vraćaju s plaže i vidiš da je njihov čitav mentalitet promijenjen."

Jeff Bridges, koji je i sam odrastao surfajući na plaži Malibua, u južnoj Kaliforniji, unosi vlastita iskustva u svijet lika kojemu daje glas - starijeg pingvina koji, isprva neodlučno, postaje mentor neobuzdanom mladom Codyju. "Za moj lik, zbivanja a filmu su poput ponovnog proživljavanja nečega što se davno dogodilo i njemu; nečega što je imao, pa izgubio, pa sada ponovno dobija kroz interakciju s ladim Codyjem. Njih dvojica ustvari uče jedan drugoga o životu" - kaže Jeff Bridges.

Uz zanimljive i dinamične likove, film "Surf's Up" pruža i jedinstvene kadrove koji gledatelju dočaravaju osjećaj surfera kada leti na vrhu vala: Kompjutorski animatori nadišli su sami sebe, komentira redatelj Chris Buck, ističući da su za čitavog snimanja filma animatori stalno poboljšavali upravo te scene koje izgledaju kao da je kamera snimala na kresti vala. Uz Bucka, film je ko-režirao i Ash Brannon. Kao tehnički savjetnici, u snimanju filma su sudjelovale i neke prave zvijezde surfanja - Kelly Slater i Rob Machado.

XS
SM
MD
LG