Linkovi

Predsjednik Bush izjavio da je došlo vrijeme za korak naprijed po pitanju budućnosti Kosova


Uoči posjeta Tirani, predsjednik Bush je danas s talijanskim premijerom Romanom Prodijem, između ostaloga, razgovarao i o Kosovu, izjavivši kako je došlo vrijeme da se učini korak naprijed po pitanju budućeg statusa ove pokrajine. George Bush se zahvalio talijanskom čelniku za talijanski doprinos snagama NATO saveza u Afganistanu. Prije toga američki se predsjednik susreo s papom Benediktom na razgovorima o problemima borbe protiv AIDS-a i drugim pitanjima. Nakon razgovora George Bush je rekao kako poglavar Rimokatoličke crkve izražava duboku zabrinutost za sigurnost kršćanke manjine u Iraku. Iz Vatikana je priopćeno da su dvojica čelnika razgovarala o izraelsko-palestinskom sukobu, Južnoj Americi i Africi, s posebnim naglaskom na Darfuru.

Američki je predsjednik danas u Rimu tijekom zajedničke tiskovne konferencije s talijanskim premijerom pozvao Siriju da prestane ometati rad libanonske vlade premijera Fuada Siniore. George Bush je također pozvao na suđenje osumnjičenima za atentat na bivšeg premijera Rafika Haririja. Istraga Ujedinjenih naroda implicirala je nekoliko sirijskih dužnosnika za ovo ubojstvo iz 2005. godine, međutim Damask poriče bilo kakvu umiješanost.

U razgovoru s novinarima danas u Rimu George Bush je danas izjavio kako Amerika duguje duboku zahvalnost zapovjedniku Združenog stožera svih rodova američke vojske Peteru Paceu koji u rujnu napušta dužnost. Predsjednik je rekao da je general Pace "izuzetan strateški mislilac" koji mu je uvijek davao iskrene savjete. Ministar obrane Robert Gates izjavio je da će na njegovo mjesto nominirati admirala Mikea Mullena koji se nalazi na čelu pomorskih operacija američkih oružanih snaga.

Sutra u Tirani američki će predsjednik nazočiti susretu zemalja Američko-jadranske povelje tijekom kojeg će se sastati s premijerima Hrvatske, Albanije i Makedonije - Ivom Sanaderom, Salijem Berishom i Nikolom Gruevskim. Sjedinjene Države su supotpisnik Povelje kojoj je cilj, od njezina potpisivanja 2003. godine, uključenje ovih triju zemalja u NATO. Prema zaključcima posljednjeg summita NATO-a u Rigi, Hrvatska i ostale članice Američko-jadranske povelje, koje od 2002. sudjeluju u NATO-ovu Akcijskom planu za članstvo, pozivnice za prijem u Savez mogu očekivati na idućem summitu u travnju 2008. u Bukureštu.

U svojem redovitom subotnjem obraćanju Amerikancima putem radija predsjednik Bush je ponovno pozvao Kongres da usvoji zakonski prijedlog o reformi imigracijskog sustava, nakon što je čelnik senatske većine Harry Reid tu mjeru skinuo s dnevnog reda početkom tjedna. George Bush je rekao da razumije određenu skepsu kod nekih članova Kongresa, međutim, ponovio je kako taj zakonski prijedlog ne predstavlja amnestiju za ilegalne useljenike.

XS
SM
MD
LG