Linkovi

Carl Bernstein: 'Život Hillary Rodham Clinton'


Ovaj tjedan u američkim se knjižarama pojavila biografija newyorške senatorice, bivše prve američke dame i predsjedničke kandidatkinje Hillary Rodham Clinton iz pera Carla Bernsteina, novinara koji je zajedno s Bobom Woodwardom najzaslužniji za "provaljivanje" afere Watergate koje je dovelo do ostavke predsjednika Nixona.

Knjiga Žena koja upravlja: život Hillary Rodham Clinton – A Woman in Charge: The Life of Hillary Rodham Clinton - pokriva najveći dio života bivše američke prve dame – od djetinjstva pa do trenutka kad je službeno objavila svoju kandidaturu za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke. Carl Bernstein tvrdi da je riječ o "stvarnoj biografiji", a ne o friziranoj verziji kakvu je ponudilo dosad nekoliko drugih autora i sama senatorica Clinton u memoarima koje je objavila prije nekoliko godina pod naslovom Living History.

Biografija se temelji na interviewima s preko dvije stotine osoba – prijateljima, suradnicima, rodbinom i neprijateljima - međutim, u pripremama za knjigu autor nije razgovarao sa senatoricom ni bivšim predsjednikom Clintonom. "Na kraju nisam bio uopće iznenađen, unatoč činjenici da su oboje obećavali da će razgovarati sa mnom, jer oni nijedan ni drugi ne vole knjige o njima koje nisu na neki način sami začeli. Tako je bilo i u prošlosti s drugim autorima, a ovaj se put ponovilo".

Carl Bernstein kaže kako razgovor s bivšim predsjednikom i senatoricom Clinton, zapravo ne bi mnogo izmijenio u njegovoj knjizi, jer je razgovarao s mnogima koji odlično poznaju Clintonove. Primjerice, s Webbom Hubbelom, predsjednikovim suradnikom i jednom od ključnih osoba skandala Whitewater, Betsy Wright, šeficom osoblja Billa Clintona u doba dok je bio guverner Arkansasa i Donnom Shalalom, bivšim ministricom zdravstva. Autor u svojoj knjizi pojašnjava često nevjerojatnu dinamiku odnosa bračnog para Clinton, kao i opseg u kojem je Hillary bila odgovorna za neke pobjede ali i neuspjehe Billa Clintona i na guvernerskom i na predsjedničkom položaju. Slijedi početak biografije Hillary Rodham Clintom Žena koja upravlja.

Hillaryno važno političko putovanje s Billom Clintonom započelo je za ozbiljno u Volkswagenu Sare Ehrman tjedan dana nakon što su Richard Nixon i njegova supruga Pat, koja je odavno patila, napustili Bijelu kuću i otišli u izgnanstvo u San Clemente, u Kaliforniji. Hillary nikad nije zaboravila to iskustvo prve dame i njenu supružničku pasivnost na traumu kroz koju ju je proveo njezin suprug. Za sljedećih zbunjujućih dvanaest mjeseci Hillary, sad u dvadeset i šestoj godini života, premišljala se da li da se uda za Billa. Ehrmanova, važan izvor mudrosti i ohrabrenja u njenom životu otkako su provele ljeto zajedno u Teksasu, duboko je bila razočarana Hillarynom odlukom da ode iz glavnog grada u Arkansas. Za nju, Hillary je bila "briljantno i blistavo" utjelovljenje ženskog pokreta i svega što je on obećavao. tako da ju je počela uvjeravati da ne napusti bezgranične mogućnosti Washingtona zbog nekog čovjeka – čak ni Billa Clintona, kojeg je poznavala – kako bi postala asistent na nekom pravnom fakultetu u zabiti. "Ti si luda", rekla joj je u jednom trenutku Ehrmanova i zapitala je zašto želi učiniti nešto tako netipično za nju.

Carl Bernstein kaže kako je slika koju njegova knjiga nudi o životu senatorice Clinton bitno drugačija od onoga što je ona sama ponudila u autobiografiji Living History, a to se posebno odnosi na njeno djetinjstvo i obitelj. Ta knjiga – kaže Bernstein - u suprotnosti je s njegovim otkrićima, kao i drugih autora koji su istraživali život Hillary Rodham Clinton. Po njemu, Living History obiluje samo-reklamerstvom, samo-mitologiziranjem i vrlo često istinu dotiče tek u vrlo osnovnim elementima. "Izbjegavam psihobiografije, ali mislim da autor mora iznijeti činjenice i dopustiti ljudima da sami zaključe što je istina, a što ne. Postoji jedna doza nejasnoga o toj osobi koja bi mogla postati predsjednica Sjedinjenih Država i mislim da je bolje da znamo tko je ona".

Na preko šest stotina stranice svoje biografije senatorice Clinton Carl Bernstein iznosi vrlo podroban portret bivše prve američke dame, međutim, on se sastoji u najvećoj mjeri od incidenata, opisa i teorija koje su uglavnom poznate pažljivijim pratiteljima američke političke scene. Knjigu Žena koja upravlja: život Hillary Rodham Clinton objavila je izdavačka kuća Knopf iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG