Linkovi

Čelnici G-8 obećali 60 milijardi  Africi za borbu protiv AIDS-a i drugih bolesti


Čelnici zemalja skupine G-8 okončali su danas svoj summit obećavajući 60 milijardi dolara za borbu protiv AIDS-a, malarije i drugih bolesti koje haraju afričkim kontinentom. To je objavljeno danas tijekom završnog zasjedanja čelnika sedam najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije u njemačkom odmaralištu Heiligemdam na Baltičkom moru. Od tog iznosa Sjedinjene Države dat će polovicu – 30 milijardi dolara. Govoreći u ime američkih zemalja predsjednik Gane John Kufuor je rekao da su vlade afričkih zemalja predane ispunjavanju očekivanja koja imaju zemlje donatori. U to je uključena borba protiv korupcije i poboljšavanje djelotvornosti vladine uprave.

Čelnici G-8 također su obnovili obećanja dana tijekom summita 2005. da će udvostručiti pomoć afričkom kontinentu. Domaćin summita, njemačka kancelarka Angela Merkel, obećala je da će G-8 ispuniti svoje obveze. Britanski premijer Tony Blair je rekao kako ovaj sporazum predstavlja partnerstvo između Afrike i razvijenog svijeta. Istovremeno čelnici najrazvijenijih zemalja svijeta i Rusije ostali su u pat poziciji glede Kosova.

Premijer Kosova Agim Ceku apelirao je na svjetsku zajednicu da usvoji rezoluciju Ujedinjenih naroda kojom bi se otvorio put neovisnosti Kosova. Do ovih njegovih izjava dolazi kao reakcija na izvješća da su čelnici zemalja G-8 odlučili odgoditi donošenje odluke o Kosovu za šest mjeseci. Glavni američki diplomat za pitanje Kosova odbacio je danas ova izvješća, rekavši da se diskusije o tom pitanju nastavljaju. Francuski predsjednik Nicholas Sarkozy jučer je predložio šestomjesečnu odgodu kako bi se Beogradu i Prištini dalo vremena da postignu sporazum prihvatljiv za obje strane. Ukoliko se sporazum ne postigne, tad bi Rusija morala prihvatiti neovisnost Kosova kao neizbježnu. Francuski predsjednik je danas izjavio kako nije postignut nikakav napredak po tom pitanju.

XS
SM
MD
LG