Linkovi

Sa Surfaceom, Microsoft se okreće - površini


Gosti boljih hotela i restorana prvi će iskusiti najnoviju kompjutersku inovaciju iz Microsofta. Stručnjaci prognoziraju da će ta inovacija revolucionirati način interakcije korisnika s kompjuterom, a komplicirane zadatke učiniti laganima kao podizanje prsta.

Najnovija linija kompjutera iz Microsofta nema ni miša ni tipkovnicu – dovoljni su prsti. Predsjedatelj Microsofta Bill Gates najnoviji proizvod ove softverske kompanije zove – Microsoft Surface. "Kada prstima dotaknem površinu, ugrađena kamera prepoznaje gdje dotičem. Ustvari, mogu ga doticati na različitim mjestima, s bilo koje strane stola, svaki put će kompjuter prepoznati što dotičem. To je windows osobni kompjuter s površinskim sučeljem," kaže Gates.

Ovi stolni kompjuteri ne samo da su osjetljivi na dodir, nego prepoznaju i sve druge naprave sposobne za bežičnu ili za Bluetooth komunikaciju. Microsoftov direktor proizvodnje Jeffrey Gattis kaže da očitavaju i kreditne kartice: "Recimo, nalazim se u nekom hotelu Sheraton: dovoljno je da ključ svoje sobe ili Sheratonovu karticu stavim na površinu kompjutera i on odmah zna tko sam ja, odmah očitava i koliko imam kreditnih bodova na mom računu."

Potrošači mogu kupovati i glazbu isto tako prstima. Kako kaže Gattis, dovoljno je staviti Zune player na površinu kompjutera i prstom povući željene skladbe na player … bez ikakve veze kablovima. Što se digitalnih fotografija tiče, prijenos je doslovce potez prstom: kompjuter će prepoznati sve kamere opremljene Wi-Fi-jem i trenutno s njih 'skinuti' sve fotografije.

Microsoft je jako ulagao u razvoj prirodnih sučelja koja bi se koristila u praktičnim aplikacijama, poput naručivanja pića i jela. Voditelj programa Microsoft Surface Pete Thompson vjeruje da će nova tehnologija učiniti korištenje kompjutera laganim za svakoga, uključujući i tehnofobe. "Jedna od stvari koje me najviše raduju oko Surface kompjutera jest činjenica da oni otvaraju vrata računarskih potencijala ljudima koji su se do sada kompjutera uglavnom plašili. Sada je sve toliko jednostavno, da čovjek ne treba znati uopće ništa o korištenju kompjutera, a svejedno se njime služiti."

Microsoft Surface će se pojaviti na tržištu, kako se očekuje, u studenom. No, s cijenom između pet i deset tisuća dolara po primjerku, bit će – barem u prvo vrijeme - dostupan samo komercijalnom sektoru. No, za Billa Gatesa, to je korak bliže ostvarenju jednog sna: "Govorili smo da će jednog dana na svakom radnom stolu biti kompjuter; sada bih rekao da će svaki radni stol – BITI kompjuter!"

XS
SM
MD
LG