Linkovi

Sigurnost lijekova zabrinjava američku javnost


Američka javnost sve glasnije traži da se prodaja lijekova na američkom tržištu stavi pod jaču kontrolu državnih vlasti. Zabrinuti su i liječnici i korisnici lijekova, a i vladini dužnosnici.

Dvanaest je godina u prosjeku potrebno da novi lijek prođe kroz niz laboratorijskih istraživanja, kliničkih testiranja i evaluacija vladinih dužnosnika, dok se na kraju ne nađe na policama ljekarni. Farmaceutske kompanije ulože milijune dolara u taj proces, često ne znajući kakav će ishod testiranja novog proizvoda biti.

Jedno nedavno objavljeno izvješće ukazuje na činjenicu da je u Sjedinjenim Državama reklamiranje lijekova poraslo za čak 300 posto od 1997. do 2005. godine, a porasli su i rashodi kompanija koje proizvode lijekove i to za 86%. Mnogi stručnjaci tvrde da je ovakva ogromna investicija u marketing i prodaju problem jer gura nove lijekove na tržište prije nego li su sva testiranja završena. Trenutačno američka Uprava za hranu i lijekove, vladina agencija koja mora odobriti puštanje lijekova na tržište, nema mogućnost spriječiti marketing lijeka prije nego li su sva testiranja vezana za sigurnost pripravka završena.

No, novi lijekovi nisu jedini problem. Naime, otkrića vezana za nepoželjne efekte lijekova Avandia i Vioxx jasno ukazuju da i lijekovi koji su već odavno na tržištu, nisu sto posto sigurni.

Dr. Janet Woodcock, jedna od visokih dužnosnika Uprave za hranu i lijekove, priznaje da njenu agenciju ovakvo stanje zabrinjava: "Otkrivamo sve više problema s lijekovima koji su na tržištu već jako dugo."

Neka izvješća ukazuju da bi čak polovica svih lijekova na tržištu trebala proći kroz dodatna ispitivanja sigurnosti. Dr. Jerry Avorn, iz bolnice Brigham and Women's, u Bostonu, pojašnjava: "Ne postoji dobar i efikasan sistem za pokazivanje sigurnosti lijeka prije nego bude pušten na tržište. Tek nakon godina prodaje i milijuna korisnika neki od problema se počnu očitovati. Ovo je jednostavno nedopustiv pristup."

On dodaje da dodatan problem predstavlja testiranje ovih lijekova u ranim fazama na malom broju uglavnom zdravih pojedinaca ili osobama koje imaju blage oblike bolesti. Njihove reakcije su najčešće drugačije od reakcija bolesnih ljudi, a i broj ovih ispitanika nije dostatan za donošenje solidnih zaključaka.

Prije dva desetljeća, Uprava za hranu i lijekove oštro je bila kritizirana da je prespora u evaluaciji novih pripravaka. Danas, veliki broj kritičara tvrdi da ovom procesu agencija ne daje dosta vremena.

XS
SM
MD
LG