Linkovi

Iseljenici iz redova naroda Hmong koji žive u Kaliforniji uhićeni zbog planiranja puča u Laosu


U Kaliforniji je pritvoreno deset osoba koje su planirale zbacivanje vlade u Laosu. Kako iz Los Angelesa javlja Mike O Sullivan, među navodnim zavjerenicima su bivši general laoške vojske i jedan umirovljeni američki časnik.

Šestomjesečna istraga dovela je do podizanja optužbi protiv devet osoba dok je optužnica protiv desetog pritvorenika u pripremi. Istražitelji kažu da su se optuženici sastajali po hotelskim sobama i restoranima gdje su planirali nabavku stotina automatskih pušaka, protutenkovskih raketa, mina, eksploziva i dimnih bombi.

Zavjerenici su namjeravali uputiti pošiljke u Tajland i Laos. Tamo bi ih pokupili plaćenici koji su trebali dizati u zrak vladine zgrade i izvršiti atentate na dužnosnike u Laosu u pokušaju zbacivanja tamošnje komunističke vlasti.

Među optuženima je 77-godišnji general Vang Pao, koji je čelnik zajednice naroda Hmong u Kaliforniji. Krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća Pao je, uz američku pomoć, vodio svoje sunarodnjake uz borbi protiv komunista. Trenutno je nastanjen u okrugu Orange u blizini Los Angelesa u kojem živi dosta imigranata iz Jugoistočne Azije.

Među optuženima je i 60-godišnji Harrison Jack, američki vojni veteran i bivši potpukovnik Kalifornijske nacionalne garde. Jack je 1968. godine diplomirao na vojnoj akademiji West Point. Steve Martin, agent vladinog Ureda za regulaciju alkohola, duhana i vatrenog oružja, kaže da se o motivima Harrisona Jacka malo zna: "Znamo da je prije četrdeset godina bio u Vietnamu. Vjerujemo da se tada povezao s pripadnicima naroda Hmong."

Svi drugi optuženici u ovom slučaju pripadaju tom narodu te su većinom američki državljani. Jedan dužnosnik kaže da izvješće o istrazi zvuči kao scenarij za film, iako je u pitanju stvarni događaj.

Zavjerenike je otkrio jedan agent savezne vlade koji se pretvarao da je trgovac oružjem, a sama akcija uhićenja, u kojoj je sudjelovalo 200 agenata, izvedena je u ponedjeljak rano ujutro. Tužitelj Robert Twiss kaže da su zavjerenici htjeli realizirati svoj plan ovog mjeseca: "U originalnoj pošiljci opreme koja je trebala biti upućena u Jugoistočnu Aziju bilo je 125 kalašnjikova, 20 tisuća komada streljiva i dimne bombe. Pošiljka je trebala stići na odredište 12. lipnja, a koštala je 100 tisuća dolara."

U drugoj pošiljci, čija je dostava planirana za 19. lipnja, među ostalim su se trebali nalaziti protuzrakoplovni raketni sustavi 'Stinger'. Robert Twiss dodaje da su zavjerenici tražili od doušnika da osigura 24 plaćenika za izvođenje akcije. Svi pritvorenici optuženi su za kršenje američkog Zakona o neutralnosti koji zabranjuje planiranje i sudjelovanje u ubojstvima i otmicama stranih državljana i uništavanje imovine stranih vlada. Ukoliko budu proglašeni krivima mogli bi dobiti kaznu doživotnog zatvora.

XS
SM
MD
LG