Linkovi

Web stranica tjedna: Nasljeđe kemije


U posjetu 'Web stranici tjedna', put nas vodi do web sajta koji izgleda vrlo moderno, ali se bavi poviješću, i to – kemije. Posebna se pozornost svraća na ljude koji su uveliko pridonijeli današnjem modernom životu.

"Web stranica Zaklade nasljeđe kemije posvećena je očuvanju i približavanju povijesti kemije širokoj javnosti, djelatnim kemičarima, te ljudima koji se bave kemijskim i molekularnim znanostima općenito," kaže Shelley Geehr, direktorica za komunikacije Zaklade nasljeđe kemije – Chemical Heritage Foundation – koja se nalazi online na adresi www.chemheritage.org.

To je mjesto gdje se može istraživati kemija iz drevnih vremena – od spravljanja piva, pa do slijevanja bakra -, ali i naučiti kako je kemija dio borbe protiv bolesti. Stranica nudi čitav niz online izložbi. Jedna je, primjerice, naslovljena "Her Lab in Your Life", a posvećena je doprinosima žena u kemiji našem svakidašnjem životu – od biokemičarke Gladys Emerson, koja je izolirala vitamin E, pa do znanstvenice koja je došla do spasonosnog materijala od kojeg se izrađuju neprobojni prsluci.

"Stephanie Kwolek je posebno izdvojena. Ona je znanstvenica koja je razvila Kevlar. Premda to nije materijal koji je dio svakidašnjice svakoga od nas, kladila bih se da za mnoge policajce to jeste dio njihovog svakodnevnog života," kaže Shelley Geehr.

Pod naslovom "Classroom Resources", može se naći mnogo materijala korisnih i učenicima i nastavnicima., od kraćih biografija, pa do izobilja fotografija. Nude se i prijedlozi za aktivnosti u nastavi kemije: među ostalim, i naputak kako učenici mogu napraviti aspirin.

XS
SM
MD
LG