Linkovi

Svjetski dan zaštite okoliša posvećen otapanju polarnog leda


Ujedinjeni su Narodi 1974. godine proglasili 5. lipnja Svjetskim danom zaštite okoliša. Ove godine, taj se dan obilježava pod motom 'Otapanje leda, vruća tema?'

Polarna su područja pokrivena ledom – iako surova, ona u isto vrijeme fasciniraju i uzbudjuju. Sada su ta područja u opasnosti. Ujedinjeni Narodi proglasili su 2007. Medjunarodnom polarnom godinom u cilju promicanja istraživanja na Sjevernom i Južnom polu. Ovim se istraživanjima želi privući pozornost na globalno zatopljavanje koje prijeti ledenim masama. Zbog toga je i motiv ovogodišnjeg dana zaštite okoliša upravo moguća vruća tema otapanja leda.

Brennen Van Dyke pri Odjelu za zaštitu okoliša Ujedinjenih naroda kaže da je svrha ovog dana da skrene pažnju na zaštitu prirodnog okoliša, te da potakne političare kao i gradjane da učine nešto po tom pitanju. U izvješćima Ujedinjenih naroda, znanstvenici predvidjaju da se Arktik zagrijava dvostruko brže nego ostatak planeta, te da se zaledjena mora svake godine sve više povlače, ponajviše kao posljedica globalnog zatopljavanja.

Direktor programa Ujedninjenih Naroda za zaštitu okoliša Achim Steiner objašnjava: "Posljednji statistički podaci koje imamo pokazuju da ustinu ima razloga za zabrinutost, i to ne samo zbog posljedica koje topljenje leda ima na razine mora. U jednom trenutku to će ugroziti i ljude. Moramo razumjeti kakve će posljedice to imati na naše živote koji bi se mogli iz temelja promjeniti."

Polarni dijelovi sadrže oko 99 posto svjetske svježe vode. Izvješća ukazuju da se godišnje smanjenje ledene mase Grenlanda udvostručilo od 1990-ih, te da se nastavlja topiti alarmirajućom brzinom. Ovakvo topljenje leda ugrožava stotine tisuća ljudi u tim područjima, kao i biljni i životinjski svijet.

Van Dyke kaže da se upravo u polarnim krajevima vide prvi znaci promjene klime, te da ono što ostatak planete radi ima ogroman utjecaj na arktičko područje. Svi mi, dodaje on, možemo učiniti puno da se smanje negativni utjecaji na promjenu svjetske klime, a Ujedinjeni narodi nam u tome mogu pomoći. Ove godine, Ujedinjeni narodi organiziraju mnoge skupove širom svijeta koji počinju na Svjetski dan zaštite okoliša.

XS
SM
MD
LG