Linkovi

Odbačene optužnice protiv dva zatočenika iz Guantanama


Suci dva vojna tribunala u američkoj bazi Guantanamo na Kubi odbacili su optužbe za terorizam protiv dvojice zatočenika, od kojih je jedan bivši vozač Osame bin Ladena. U oba slučaja, suci su zaključili da nemaju nadležnost u ovim slučajevima, a na temelju posebnog zakona koji je prošle godine usvojio američki Kongres.

Bivši vozač vođe al-Qaide, Salim Ahmed Hamdan – državljanin Jemena - bio je optužen za sudjelovanje u terorističkoj zavjeri te pružanje pomoći terorističkoj organizaciji. U drugom slučaju, optuženik je bio kanadski državljanin Omar Ahmed Khadr, koji je bio optužen za ubojstvo američkog vojnika u Afganistanu. Khadr je kada se to, navodno, dogodilo imao 15 godina.

Sudac vojnog tribunala u slučaju Omara Ahmeda Khadra obrazložio je odbacivanje optužnice time što optuženi nisu bili kategorizirani kao 'nezakoniti neprijateljski borci' već samo kao 'neprijateljski borci'. Prema zakonu iz 2006. da bi se stranim osumnjičenicima za terorizam koji su zatvoreni u Guantanamu moglo suditi pred vojnim tribunalom oni moraju imati status 'nezakonitih neprijateljskih boraca.'

Sudac je rekao da Omar Ahmed Khadr može biti ponovno optužen, ali jedino ako se promijeni njegov pravni status. Glasnogovornik Ministarstva obrane izjavio je za Glas Amerike da će se vojni tužitelji žaliti na ovu odluku tribunala.

U zatvoru vojne baze Guantanamo na Kubi nalazi se ukupno 385 osumnjičenika za terorizam, mahom talibana i pripadnika al-Qaide, koji su zarobljeni u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG