Linkovi

Član Zastupničkog doma Kongresa optužen za primanje mita


U Washingtonu je podignuta je optužnica protiv člana Zastupničkog doma Kongresa, zbog primanja mita.

Istraga aktivnosti demokratskog kongresnika Williama Jeffersona, koji predstavlja jedan izborni okrug iz savezne države Louisiana, trajala je dvije godine. Policija je tijekom jednog pretresa njegova doma pronašla 90 tisuća dolara gotovine, koja je bila sakrivena u frizeru hladnjaka.

William Jefferson optužen je za traženje mita, sudjelovanje u kriminalnom reketu te pranje novca. Ova su aktivnosti – tvrde tužitelji – u vezi s jednim poslom koji je jedna firma iz savezne države Louisiane trebala obaviti u Africi. Riječ je o prodaji komunikacijske opreme u Nigeriji, Gani i drugim afričkim zemljama. Jefferson je, prema optužnici, posredovao u sklapanju tog posla.

William Jefferson tvrdi da je nevin. Prošle je godine pobijedio na izborima za Zastupnički dom u svog okrugu – bez obzira na objavljivanje navoda o njegovoj mogućoj kriminalnoj aktivnosti.

Poslovni partneri kongresnika Jeffersona odlučili su surađivati s tužiteljima te su zauzvrat kažnjeni nešto blažim kaznama zatvora – od sedam odnosno osam godina.

Iako je vodstvo Demokratske stranke u Zastupničkom domu oduzelo Williamu Jeffersonu mjesto u utjecajnom Odboru za proračun, on je odlučio i dalje obavljati svoj posao zastupnika u Kongresu – sve dok ne bude poznat konačni ishod suđenja.

XS
SM
MD
LG