Linkovi

Čovjek koji je 'doveo' vodu u sjeveroistočni Kolorado


Na redu je rubrika Američki Profili u kojoj povremeno predstavljamo osobe koje su ostavile neizbrisiv trag u suvremenoj Americi. Danas je to 96-godišnji William Daven Farr, pionir suvremenog bankarstva i stočarstva u sjeveroistočnom Koloradu. W.D. – kako ga svi zovu – najpoznatiji je po izgradnji sustava navodnjavanja u ovom pustinjskom kraju.

Voda je u suhoj klimi američkog Stjenjaka vrlo dragocjena. Nigdje to nije očitije nego na travnatim prostranstvima sjeveroistočnog Kolorada gdje danas ima i dosta bujnih šuma – a nekad je bila samo šikara. To je zasluga vodoopskrbnog sustava nazvanog Colorado Big Thompson Project. Glavna komponenta ovog sustava je tri metara širok tunel, dugačak 21 kilometar, koji prolazi Nacionalnim parkom Rocky Mountain. Tunelom u istočni dio Kolorada stiže voda iz istoimene rijeke, koja većinom teče zapadnim dijelom te savezne države. Tako se zadovoljavaju potrebe tridesetak mjesta te navodnjava više od 280 tisuća hektara zasađenih površina.

Na projektu su radile tri generacije obitelji Farr – kaže W.D. Farr. "Išli smo od mjesta do mjesta, razgovarali s ljudima, održavali javne sastanke. Predstavili smo naš plan, rekli smo im da ćemo jedino tako razviti sjeverna područja Kolorada. Ako ne krenemo s navodnjavanjem, uvijek ćemo ostati drugorazredna regija" - prisjeća se početaka gospodin Farr.

Prvi su radovi krenuli krajem 19. stoljeća, no trebala su proći četiri desetljeća da se zaista nešto konkretno i završi. 'Sila nas je natjerala: tridesetih godina bila je ogromna suša, a istovremeno i velika ekonomska kriza' – kaže W.D. Farr. 1938. senator iz Kolorada uspio je nagovoriti Kongres da financira vodoopskrbni sustav.

"Mnoge je ljude zapanjila činjenica da je tunel – čija je gradnja počela istodobno s obje destinacije, početka i kraja – na kraju zaista i bio 'spojen'. Dva kraka trinaest milja dugačkog tunela na kraju su bila razdvojena tek pola pedlja. Za ono doba, s prilično nepreciznom geodetskom opremom, to je bilo pravo remekdjelo graditeljstva" - kaže W.D. Farr.

Prva je 'preusmjerena' voda iz rijeke Kolorado u istočnom Koloradu potekla tek 1947. Buka vode iz tunela zvučala je kao da prolazi teretni vlak – kaže gospodin Farr: "Ljudi su se ljubili i grlili, bacali šešire u zrak. Nisam nikad vidio da je netko tako bio sretan kao mi tada. Nitko nije očekivao takav uspjeh."

1957. vodoopskrbni je sustav u tom dijelu savezne države Kolorado već imao 12 rezervoara za vodu, pet hidrocentrala, te 150 kilometara dovodnih kanala. W.D. Farr postao je direktor lokalne vladine agencije koja je upravljala cijelim sustavom. U mirovinu je otišao 1995.

Prvotno, voda je napajala polja šećerne repe, krumpira i kukuruza. Danas, umjesto polja tu su većinom predgrađa okolnih velikih gradova. Brian Werner, dugogodišnji poslovni partner W.D. Farra, kaže da je uspjeh ovog nekad nerazvijenog kraja Amerike u velikoj mjeri zasluga njegovog kolege, koji je – kako kaže – uvijek smatrao da se posao može obaviti 'još bolje'.

XS
SM
MD
LG