Linkovi

Osujećen teroristički napad na njujorški aerodrom Kennedy


Savezni istražni ured, FBI, objavio je da skupina koja je planirala teroristički napad na njujorški aerodrom Kennedy nije bila povezana s al-Qaidom, ali je vjerojatno njome bila inspirirana.

Savezni dužnosnici kažu da su protiv četvorice osumnjičenika podignute optužnice da su namjeravali dignuti u zrak aerodrom Kennedy - jedan od najprometnijih u svijetu – napadom na ogromne aerodromske rezervoare s gorivom.

Trojica od četvorice osumnjičenika uhićena su u petak i jučer u New Yorku i u Trinidadu. Jedan od trojice je naturalizirani američki državljan i bivši uposlenik aerodroma. Jedan je bivši parlamentarni zastupnik u Gvajani. Četvrti osumnjičenik je još u bijegu, vjeruje se, u Trinidadu.

Glasnogovornik FBI-ja izjavio je danas da su osumnjičenici pokušali privoliti jednu trinidadsku muslimansku ekstremističku organizaciju da financira njihov napad i opskrbi ih eksplozivom. Plan, međutim, nije odmaknuo dalje od planiranja i javnost nije bila ni u jednom trenutku u neposrednoj opasnosti, rečeno je.

Aerodrom J.F. Kennedy posjeduje mrežu cjevovoda s gorivom duljine više od 80 kilometara, te više od stotinu velikih rezervoara s ukupno više od tri-četvrt milijuna barela goriva. Inžinjeri kažu da bi, da je napad uspio, eksplozije vjerojatno uništile čitav aerodrom.

Glasnogovornica Bijele kuće je izjavila da je predsjednik Bush bio informiran o slučaju. Ona je nazvala uhićenja 'dobrim primjerom međunarodne protuterorističke suradnje'.

XS
SM
MD
LG