Linkovi

Slučaj XDR tuberkuloze otvorio i sigurnosno pitanje za Sjedinjene Države


Nedavni slučaj osobe koju su američke vlasti stavile u karantenu – prvi takav slučaj od 1963. – zauzima sve više mjesta u tisku i drugim medijima, kako postaju poznate daljnje pojedinosti o tom slučaju. Prema pisanju lista USA Today, potankosti slučaja su dovoljno bizarne da već izazivaju glavobolje kod mnogih dužnosnika zaduženih za sigurnost. …

Muškarac, zaražen XDR sojem tuberkuloze – dakle onim koji je rezistentan praktički na sve postojeće lijekove i kojega se sve javnozdravstvene službe u svijetu plaše više od ijedne druge zarazne bolesti – identificiran je u medijima kao 31-godišnji odvjetnik Andrew Speaker iz Atlante, čija je specijalnost zastupanje klijenata koji utužuju i traže odštete zbog pretrpljenih ozljeda.

On je, kako piše više listova, putovao u Europu na vjenčanje i bračno putovanje, a novopečena supruga je kćerka jednog znanstvenika u glavnoj američkoj javnozdravstvenoj instituciji, Nacionalnom centru za kontrolu bolesti. Taj znanstvenik se bavi upravo istraživanjem tuberkuloze i nekih drugih zaraznih bolesti.

No, prema stručnjacima Nacionalnog centra za kontrolu bolesti, CDC, Andrew Speaker se nije mogao zaraziti tim putem: ne samo da su sigurnosne kontrole u laboratorijima iznimno stroge, nego taj specifični soj Mycobacteriuma tuberculose uopće ne postoji u CDC-jevim znanstveno-istraživačkim laboratorijima.

Speakerova odluka da ne posluša liječnike da pričeka u Rimu na poseban let koji bi da odveo natrag u Sjedinjene Države, kao i izričitu zabranu od strane javnozdravstvenih dužnosnika da koristi komercijalne letove, nego da leti do Praga, pa zatim iz Praga do Montreala, da bi automobilom ušao u Sjedinjene Države, izaziva i javnu raspravu.

Dok su vlasti objavile da protiv njega neće biti pokrenut nikakav pravni postupak, New York Times se oglasio uredničkim komentarom u kojemu se podsjeća na kaznenu odgovornost osobe koja znajući izlaže druge osobe riziku od teške zaraze.

List USA Today poziva svoje čitatelje da se oglase o tom pitanju, i, zasad, blog stranica s komentarima bilježi vrlo živi promet.

No, spomenusmo na početku glavobolje dužnosnika Ministarstva domovinske sigurnosti. Naime, pri prelasku granice iz Kanade u Sjedinjene Države, putovnica Andrewa Speakera je pokazala alarm: njega je trebalo odmah zadržati, izdvojiti i pozvati dužnosnike Nacionalnog centra za kontrolu bolesti. Međutim, on i njegova supruga – čiji je pasoš također izazvao alarm u kompjuterskom sustavu – ušli su u zemlju za manje od dvije minute. Graničnom inspektoru, pokazalo se, Speaker se učinio 'sasvim zdrav', pa je ignorirao vrlo izričite upute. Inspektor je trenutno suspendiran dok se o tome vodi istraga.

XS
SM
MD
LG