Linkovi

Nove pojedinosti o Amerikancu stavljenom u karantenu zbog XDR tuberkuloze


Američki mediji javljaju da je muškarac, koga su američke vlasti stavile u karantenu, 31-godišnji Andrew Speaker, odvjetnik iz Atlante. Soj tuberkuloze kojim je Speaker zaražen ekstremno je otporan na lijekove. On je jučer prebačen u Denver, u bolnicu koja je specijalizirana za liječenje plućnih bolesti.

CNN je javio da je Speakerov tast, Robert Cooksey, mikrobiolog u Američkom nacionalnom centru za kontrolu bolesti, u Atlanti, koji se bavi istraživanjem upravo tuberkuloze i nekih drugih zaraznih bolesti. CNN je objavio priopćenje spomenutog znanstvenika u kojemu se kaže da bolest Andrewa Speakera nije mogla doći iz tog izvora, jer tamošnji laboratoriji uopće nemaju taj rijetki soj.

U međuvremenu, američki i međunarodni zdravstveni dužnosnici i dalje tragaju za osobama koji su letjeli na prekooceanskim letovima na kojima je bio Andrew Speaker – i sjedile u njegovoj neposrednoj blizini -: 12. svibnja od Atlante do Pariza, te 24. svibnja od Praga do Montreala. Speaker je prvi put preko Atlantika napravio suprotno savjetima liječnika, dok mu je povratni let bio izričito zabranjen, zbog opasnosti od izlaganja drugih osoba zarazi tim zastrašujućim sojem uzročnika tuberkuloze.

XS
SM
MD
LG