Linkovi

Organizacija Keep America Beautiful protiv 'letećeg' smeća


Prije više od 50 godina, neprofitna organizacija Keep America Beautiful počela je svoju kampanju za čišćenje smeća s pločnika, ulica i autoputova. Andrew Baroch izvješćuje o relativno novoj i potencijalno fatalnoj vrsti smeća.

1953. organizacija Keep America Beautiful angažirala je genija animiranog filma Walta Disneya da napravi crtani film u kojem Paško Patak poziva Amerikance da ne bacaju smeća po ulicama. Nakon toga je uslijedio čitav niz televizijskih reklama s istom porukom.

Danas ova organizacija vrši svoju promidžbu čistih ulica putem Interneta. Prema istraživanju Američke automobilističke udruge, svake godine oko 25 tisuća nesreća uzrokovano je smećem koje se slučajno našlo na cesti. Najčešće je riječ o perilicama, sudoperima ili madracima koji su prilikom prijevoza otpali s vozila. Samo u Kaliforniji sudari sa ovakvom vrsto smeća na autoputovima u posljednje dvije godine odnijeli su 155 života.

U državi Washington ustanovljen je takozvani zakon Maria, prozvan po ženi koja je oslijepila i postala bogalj nakon što je na njen auto pao predmet koji se otkačio s vozila ispred nje. Prema tom zakonu kazna za nepažljivo prevoženje velikih predmeta je godina dana zatvora i pet tisuća dolara globe.

No tu je i problem namjernog onečišćavanja, kaže analitičar Steven Stein: "Omoti hrane, duhanski otpad, u stvari, opušci, predstavljaju najčešću vrstu otpada. Oni u sebi imaju plastične komponente i mnogo kemikalija. Nakon pljuska mnogi od njih završe u kanalizaciji i u riječnim tokovima stvarajući mnoge probleme."

Steven Stein sustavno proučava namjerno bačeni otpad za konzultantsku tvrtku R.W. Beck iz savezne države Maryland. "U posljednje vrijeme prosjek je negdje između skoro dvije do dvije i pol tisuće pojedinačnih predmeta otpada po kilometru ceste. Mi pratimo osam različitih vrsta cesta, od urbanih autoputova do seoskih cesta, kako bi dobili bolju sliku o tome gdje su problemi.

Stein kaže da je kombinacija obrazovnih programa poput kampanje organizacije Keep America Beautiful uz globe koje su postrožene u mnogim saveznim državama dovela do smanjene količine hotimično bačenog otpada, no da je problem nehotičnog otpada još uvijek velik, na primjer u saveznoj državi Georgiji takav je 60 posto otpada, a u Tennesseeju 70 posto.

Dobra je vijest, kaže oSteven Stein, da su zakonodavci počeli djelovati po tom pitanju, u Tennesseeju na primjer, osnovani su posebni sudove za zaštitu okoliša. Time se daje do znanja ljudima koji bacaju smeće na ceste, namjerno ili nehotično, da će za svoje ponašanje morati i odgovarati.

XS
SM
MD
LG