Linkovi

Afro-američke crkve pokrenule 'kampanju protiv kilograma'


Amerika postaje sve deblja. Gotovo trećina odraslog stanovništva nema samo višak kilograma – već je i gojazna odnosno pretila. Da bi se suprotstavili toj 'pošasti' neki su gradovi zabranili uporabu određenih nezdravih sastojaka u kuhinjama restorana. U nekim regijama, školske vlasti uz ocjene tiskaju i učenikovu težinu. Stasia DeMorco otišla je u Philadelphiju gdje se jedna crkvena zajednica na svoj način hvata s problemom viška kilograma.

Sveučilište Temple provodi istraživanje o sustavnoj kuri mršavljenja i prevenciji pretilosti u partnerstvu s nekoliko lokalnih crkvi koje većinom polazi afro-američka populacija starije dobi. Program se temelji na korištenju interneta - radi bolje informiranosti o zdravoj hrani. Riječ je o programu koji se provodi u skupinama od 8 do 12 članova. Jill Coleman, jedna od voditeljica ove svojevrsne grupne terapije, kaže da se naglasak stavlja na promjenu načina života: "Nije riječ samo o dijeti. Glavna poruka ovog programa nije – 'izgubite deset kilograma. Evo što trebate jesti. Kada postignete svoj cilj, napravit ćemo reklamu za televiziju'. Naš je glavni cilj promijeniti stil života."

Jill Coleman mnogo razmišlja kako da svoje 'učenike' motivira i angažira na često teškom zadatku. Za sastanke priprema 'zdravu' zakusku s mnogo povrća i voća. Sluša se duhovna glazba, jer kaže Jill Coleman, ako nam je Bog podario tijelo i zdravlje, onda se o njemu trebamo bolje brinuti.

Pastor Thomas James iz metodističke crkve Mt. Zion United također je polaznik ovog programa. Kaže da mu program pomaže u smirenju živaca, ali i na planu dijabetesa. No, najvažnije mu je zajedništvo koje se stvorilo među ljudima s istim problemom. "Nadamo se da će nam se pridružiti i drugi, kada istraživanje završi i kada vidimo što kažu rezultati. Jer, moramo promijeniti način naše prehrane. Ako odete u naše crkve vidjet ćete mnogo ljudi koji su debeli, jer naša tradicionalna kuhinja je takva. Sada nastojimo ljude podučiti o zdravoj prehrani" - kaže Thomas James.

Centar za proučavanje problema vezanih s prehranom na Sveučilištu Temple dao je svakoj filadelfijskoj crkvi koja sudjeluje u programu po jedan kompjuter. Polaznici programa o prevenciji gojaznosti se pomoću interneta, ali i e-maila te blogova i chat-tribina, informiraju o važnoj promjeni u načinu njihova života. Pastor Thomas James kaže da se njegovi vjernici tek priučavaju na kompjuter. Međutim, on je uvjeren da će oni s istom strašću prionuti održavanju svog zdravlja, baš kao što se – kako kaže - i mole Bogu.

XS
SM
MD
LG