Linkovi

SAD postrožile sankcije protiv Sudana


Sjedinjene Države uvode strože sankcije protiv Sudana u nastojanju da se okonča krvoproliće u nemirnoj pokrajini Darfur. Predsjednik Bush pozvao je i na veći međunarodni pritisak na sudansku vladu.

Predsjednik Bush je izjavio da genocid u Darfuru mora prestati. "Odveć dugo su stanovnici Darfura trpjeli od ruku svoje vlade koja je odgovorna za bombardiranja, ubojstva i silovanja nedužnih civila".

U prilično rijetkom jutarnjem pojavljivanju u Bijeloj kući američki predsjednik je objavio postrožavanje sankcija protiv Sudana. Prema novim sankcijama, Amerikancima neće biti dopušteno poslovanje s trideset i jednom kompanijom koje su povezane sa sudanskom vladom, uključujući i neke od njih uključene u sve živahniji naftni sektor. George Bush je dodao da će se sankcije primjenjivati i protiv nekih pojedinaca koje se smatra odgovornim za nasilje.

Nove sankcije uvedene su tzv. "izvršnom uredbom". Istovremeno predsjednik Bush je rekao kako će Sjedinjene Države surađivati sa svojim saveznicima u izradi nacrta rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda kojom bi se trebao pojačati međunarodni pritisak na sudanske čelnike. Sudan ej osudio postrožavanje sankcije predsjednika Busha rekavši kako je to neopravdan postupak. Oštro je na sankcije reagirala i Kina, inače stalna članica Vijeća sigurnosti i veliki potrošač sudanske nafte. Više od 200 tisuća ljudi je ubijeno u Darfuru i preko dva milijuna raseljeno otkako su gerilci započeli pobunu 2003. godine.

XS
SM
MD
LG