Linkovi

Bush: Žrtva američkih vojnika ne smije biti uzaludna


Amerikanci danas obilježavaju Dan sjećanja, blagdan kad se prisjećaju svojih poginulih vojnika. Predsjednik Bush položio je vijenac na Grob neznanog vojnika na Nacionalnom groblju u Arlingtonu, nadomak Washingtona:

Na današnji dan Amerikanci se prisjećaju onih koji su dali život za njihovu zemlju. O kakvim žrtvama se radi možda se najbolje vidi na Nacionalnom groblju u Arlingtonu gdje je pokopano sedam generacija palih vojnika.

"Danas se prisjećamo ratnika koji su se borili s neprijateljima naše zemlje, obranili slobodu i za nju dali svoje živote."

Brojni američki heroji sahranjeni su na groblju u Arlingtonu uključujući i nekoliko stotina njih koji su poginuli nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 2001. godine u mjestima poput Kabula i Kandahara, Baghdada i Ramadija.

"Kao i oni koji su došli prije njih oni nisu željeli rat no odazvali su se pozivu koji im je bio upućen. Oni su vjerovali u nešto veće od njih samih. Oni su se borili za našu zemlju i naša zemlja se ujedinjuje da bi ih oplakala kao jedno."

Predsjednik je dodao da žrtva američkih vojnika ne smije biti uzaludna jer cilj zaštite slobode nikada neće nestati.

"Iz njihove smrti mora nastati svijet u kojem okrutni snovi tirana i terorista ostaju nedovršeni i razbijeni, svijet u kojem će naša zemlja biti sigurnija od napada i gdje će sloboda biti osigurana za milijune koji je nikad ranije nisu upoznali."

Protekli vikend glavni američki grad bio je u znaku obilježavanja dana sjećanja, a u njemu se okupilo na tisuće motorciklista, među kojima je veliki broj vojnih veteran, od vijetnamskog do iračkog rata.

XS
SM
MD
LG