Linkovi

John Wayne - 'oličenje tradicionalnih američkih vrlina'


Američka filmska zvijezda John Wayne rođen je prije 100 godina, 26. svibnja 1907. godine. Kao klasičan filmski kauboj, Wayne je u očima obožavatelja predstavljao simbol vrijednosti doseljenika koji su naselili američki Zapad: poštenja, pravednosti i individualnosti. Iako je preminuo još 1979. godine, John Wayne je i danas prava holivudska legenda.

Prijateljima i obožavateljima poznat kao Duke, John Wayne rodio se kao Marion Morrison u jednom gradiću na Srednjem zapadu, u saveznoj državi Iowa. Počeo je s malim, slabo zamijećenim ulogama u nijemim filmovima. Na kraju pedesetgodišnje karijere, mogao se pohvaliti s više od 170 filmova. Glumio je uglavnom u westernima i ratnim filmovima - bio je ratni heroj, pilot, pa – iz filma u film – tipični američki kauboj.

Njegova snaha Gretchen Wayne upravlja produkcijskom kompanijom koju je John Wayne osnovao. Ona kaže da je John Wayne uvijek odglumio svoje likove s potpunom predanošću, smislom za humor, i s ljubavlju prema svojoj zemlji.

'Tako se ponašao bilo da se radilo o ulozi nogometnog trenera ili revolveraša' - kaže Gretchen Wayne. "Glumio je razne likove, no uvijek je bio dosljedan njihovim vrijednostima. No da se sada, recimo, nađete s njim za stolom, vidjeli bi da u svojoj glumi nije nikada previše odstupao od vlastitih vrijednosti i normi ponašanja. Cijenio je odanost i poštenje. Vjerovao je da živi u najboljoj zemlji na svijetu - jer je u njoj startao vrlo skromno, a uspio postići tako mnogo. Bio je uvjeren da je uspio upravo zato što je živio u Americi.”

U čast stogodišnjice Waynovog rođenja na tržištu će se uskoro ponovno pojaviti 48 njegovih filmova u DVD formatu. Među slavnim filmovima je i film True Grit, film koji mu je donio Oskara, te western Hondo, sada već klasik. Taj je film u originalu snimljen u 3-D tehnologiji, simuliranom trodimenzionalnom formatu, a obnovljena 3-D verzija na programu je ovogodišnjeg filmskog festivala u Cannesu.

Hal Ackerman, koji podučava scenarističko pisanje na Fakultetu za film, kazalište i televiziju sveučilišta u Los Angelesu, kaže da su Amerikanci idolizirali Wayna na način na koji su obožavali i svoje sportske zvijezde: "On je bio taj tipični priprosti osobenjak. Bio je oličenje američkog 'baseball duha' čiji je moto bio 'neka bolji pobijedi.' Bio je vrlo korektan borac. A ja mislim da smo mi kao društvo zaista i predstavljali te vrijednosti, i da je cijeli svijet vjerovao da smo tada stajali iza tih vrlina. John Wayne je jednostavno postao njihov zaštitni znak.”

Generacije Amerikanaca odrasle su s njim, ističe Gretchen Wayne, i dodaje kako je njegova karijera počela još kasnih dvadesetih i ranih tridesetih godina i trajala veoma dugo – 'on je s nama bio cijelo to vrijeme pa je tako postao i članom naših obitelji, a to je još uvijek jer su njegovi filmovi i danas omiljena zabava cijele obitelji'.

John Wayne zauzeo je treće mjesto u nedavnoj anketi o najpopularnijim filmskim zvijezdama - nakon Denzela Washingtona i Toma Hanksa.

XS
SM
MD
LG