Linkovi

Kampanja za izbore 2008. počela rano i intenzivno


Do sljedećih predsjedničkih izbora još nas dijeli više od godinu i pol dana, međutim, kandidati iz obje veće političke stranke već intenzivno provode svoje kampanje za Bijelu kuću.To ne čudi Craiga Crawforda, političkog analitičara za časopis Congressional Quarterly. "To je jedan vakuum vlasti, a vlast mrzi vakuum, tako da postoji žurba da ga se zbog toga ispuni. Vjerujem da su i mediji, na moje čuđenje, jedva dočekali da počnu pratiti kampanju tako rano. Mislim da je i to dolilo ulja na vatru".

Demokrati vjeruju kako će 2008. godine ponovo zauzeti Bijelu kuću nakon osam godina vladavine predsjednika Busha. Senatorica iz savezne države New York Hillary Rodham Clinton vodeći je kandidat za nominaciju Demokratske stranke. Ona je postavila okončavanje rata u Iraku kao svoj glavni prioritet. "Ako nas predsjednik Bush ne izvuče iz Iraka prije negoli napusti položaj, kad ja budem predsjednica, ja ću to učiniti i počet ću na dan inauguracije".

Osam dosad najavljenih kandidata za nominaciju Demokratske stranke protive se tom ratu, međutim, njihovi se stavovi razlikuju glede toga kojom brzinom bi američke postrojbe trebale napustiti Irak.

Na republikanskoj strani deset se kandidata natječe za nominaciju svoje stranke. Devet od njih podržava politiku predsjednika Busha prema Iraku. U anketama javnog mnijenja i dalje vodi bivši gradonačelnik New Yorka Ruddy Giuliani, u velikoj mjeri zbog toga jer ga mnogi republikanci promatraju kao snažnog čelnika na polju nacionalne sigurnosti uzimajući u obzir kvalitete koje je iskazao nakon terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar 11. runa 2001. godine. "Ako ćemo mahati bijelom zastavom, ako im damo raspored svog povlačenja i dovedemo Sjedinjene Države u takav položaj, onda mislim da prelazimo u obranu".

Međutim Giuliani se nalazi na udaru svoju republikanskih protivnika koji dovode u pitanje njegova konzervativna uvjerenja, posebice glede društvenih pitanja kao što su pravo na pobačaj, kontrola oružja i prava homoseksualaca.

Larry Sabato direktor je Centra za politiku pri Sveučilištu Virginije. "Giuliani će biti nominiran ukoliko republikansko izborno tijelo odluči da će izbori biti o pitanjima nacionalne sigurnosti i terorizma. Međutim, ako se koncentriraju na društvena pitanja, poput prava na pobačaj, Giuliani je gotov".

Uz senatora Johna McCaina, koji je već službeno objavio svoju kandidaturu za republikansku nominaciju, o svom kandidiranju razmišljaju i bivši senator iz Tennesseeja Fred Thomson i bivši predsjedatelj Zastupničkog doma Kongresa Newt Gingrich. Analitičar Craig Crawford vjeruje da postoji prostor na republikanskoj strani za jednog kandidata koji bi odgovarao tzv. društvenim konzervativcima, koji predstavljaju ključnu izbornu bazu unutar Republikanske stranke, te vjeruje da će se tijekom ljeta i početkom jeseni pojaviti nova lica u izbornoj utrci, posebice na republikanskoj strani.

XS
SM
MD
LG