Linkovi

Međuvjerski dijalog na sveučilištu Oglethorpe u Georgiji


Na spomen Židova i muslimana, mnogi će odmah pomisliti na Srednji istok i nepomirljive razlike između Izraela i arapskih zemalja. No, u jednom koledžu u saveznoj državi Georgia, studenti i profesori obaju vjera koriste religijsko naslijeđe da bi se međusobno bolje upoznali. Kako iz Atlante javlja Micheal Greitcer, sve je počelo kada je Udruga studenata muslimana na Sveučilištu Oglethorpe zamolila dekana ove ustanove, koji je Židov, da im pomogne.

Na američkim sveučilištima svaka studentska grupa ili organizacija ima savjetnika, iz redova nastavnika. Pri osnivanju svoje udruge studenti muslimanske vjere morali su odlučiti kojeg će profesora pozvati da im bude savjetnik, i netko je – više u šali - predložio da to bude dekan Larry Schall, koji je židovskog podrijetla.

No, profesor Schall je njihovu molbu ozbiljno uzeo te je prihvatio. On misli da je važno da studenti budu angažirani kao vjernici: "Kada sam prije dvije godine došao na Ogletheorpe, na površini nije bilo puno znakova vjerskog života. Iako su studenti dosta religiozni, vjera je za njih prvenstveno unutrašnja stvar. Ja sam to želio promijeniti."

Ubrzo se organizirala skupina evangeličkih kršćana, pa organizacija studenata židovske vjere, te jedna katolička udruga. Iako na kampusu sveučilišta Oglethorpe ima tek desetak studenata muslimanske vjere, njihova udruga ima 80 članova. Kako je do toga došlo objašnjava Mustafa Abudllah, čelnik ove studentske udruge: "Ideja je da se ljudi upoznaju s islamom. Svatko može postati član – muslimani, kršćani, Židovi, hindusi – ako je voljan pomoći u organizaciji naših sastanaka, ugovarati nova predavanja i slično."

Jednom mjesečno sve studentske vjerske grupe održavaju zajednički sastanak, koji je nešto poput partyja.

Udruga studenata muslimanske vjere prikazuje dokumentarac o proroku Muhamedu. Židovska je skupina donijela hranu koja se poslužuje za blagdan Pashe, a kršćani – uskršnji kolač.

Na ovakvim se druženjima izbjegava razgovor o politici. Mustafa Abdullah kaže da bi ih to skrenulo s puta k glavnom cilju – razumijevanju vjere. No, dekan Larry Schall kaže da su debate o politici ipak neizbježne. 'Nadam se jedino da će ih njihovo druženje potaći na toleranciju i traženje zajedničkog jezika' – kaže dekan sveučilišta Oglethorpe.

XS
SM
MD
LG