Linkovi

Washington razočaran malim napretkom u pregovorima o reformama u Bosni i Hercegovini


Vlada Sjedinjenih Država razočarana je nedovoljnim napretkom tijekom diplomatskih razgovora s čelnicima iz Bosne i Hercegovine, koji su protekla tri dana bili u posjetu Washingtonu. Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić i premijer srpskog entiteta Milorad Dodik u Državnom su tajništvu razgovarali o ustavnim promjenama u zemlji te reformi policije. Oba su političara izjavila da nije postignut napredak.

Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Tom Casey izjavio je da ovaj neuspjeh blokira put Bosne i Hercegovine prema europskim integracijama i članstvu u NATO savezu.

Američki veleposlanik u BiH, Douglas McElhaney izjavio je za Glas Amerike da pregovarači nisu pokazali volju za postizanje kompromisa. Washington će nastaviti sa svojim angažmanom kako bi se provele reforme – izjavio je američki veleposlanik.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić i premijer Republike Srpske Milorad Dodik jučer su se u američkom Državnom tajništvu susreli sa zamjenikom državne tajnice Nicholasom Burnsom. Teme sastanka bile su predloženo smanjenje utjecaja entitetskog glasanja u parlamentu Bosne i Hercegovine i promjena naziva policijskih snaga u Republici Srpskoj.

Nakon susreta s visokim dužnosnikom američke diplomacije, dvojica bosanskohercegovačkih političara su za Glas Amerike govorili o razlikama koje postoje u vezi ova dva pitanja.

Američka je diplomacija zabrinuta zbog zastoja u rješavanju ova dva problema, kao i nespremnošću dviju strana za suradnju – glasio je kratki komentar predstavnika Državnog tajništva.

Nakon izlaska iz Državnog tajništva, član predsjedništva Bosne i Hercegovine izjavio je da 'nema dogovora', ali da američka diplomacija smatra da 'i dalje treba razgovarati'.

Haris Silajdžić: Radi se o entitetskom glasanju koje daje pravo jednoj petini parlamenta da praktički blokira parlament. O tome je Vijeće Europe reklo sve - da ga treba isključiti, da je to jedna anomalija. I nelogičnost. Europski parlament rekao je isto. Tako glasanje koje blokira državu ne može ostati za sve, već samo za odgovornosti podijeljene između države i entiteta. Mi smo došli ovdje s takvim rješenjem. Ono je odbačeno. Nema dogovora.

Premijer srpskog entiteta Milorad Dodik rekao je da je sastanak sa zamjenikom državne tajnice Nicholasom Burnsom bio 'vrlo korektan, dobra razmjena mišljenja'. Visoki dužnosnik američke diplomacije ukazivao je na potrebu da dođe do sporazuma u vezi ustavnih amandmana i policije Republike Srpske. No, premijer Republike Srpske je rekao da sporazum za sada nije moguć.

Milorad Dodik: Ukidanje entitetskog glasanja sa stanovišta nas iz Republike Srpske nije moguće. Morali smo reći ne, i u vezi glasanja u parlamentu i u vezi policije. Bili smo spremni ući u neku redukovanu priču o entitetskom glasanju, pod uslovom da se prihvati policija Republike Srpske. To je bio kompromis koji sam ponudio. To bi značilo da umjesto jedne trećine sada u parlamentu bude potrebna jedna četvrtina glasova, ali nije bilo spremnosti da se prihvati postojanje policije Republike Srpske.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić izjavio je da ovakav Dodikov prijedlog o promjeni razmjera utjecaja entitetskog glasanja u državnom parlamentu 'ne bi promijenio ništa' te da zbog toga taj prijedlog ne predstavlja 'kompromis'. U vezi policije srpskog entiteta, Haris Silajdžić je rekao da se 'već od početka pregovora o reformama govori o tome kako ona ne treba postojati'. 'Uz to, ta je policija – pod tim imenom – osuđena za genocid koji je počinjen u Bosni i Hercegovini' – izjavio je Haris Silajdžić.

XS
SM
MD
LG