Linkovi

Jeff Golub, 'Grand Central'


Kako rock gitarist, koji je svirao s Rodom Stewartom i Billyjem Squierom postane jedan od danas najbolje prodavanih glazbenika 'mekog' jazza? Kako izvješćuje Doug Levine, za Jeffa Goluba, prijelaz iz rockera u jazzera bio je ustvari vrlo 'mekan'.

Štovatelji Jeffa Goluba radije kažu da je on rock glazbenik koji, eto, tek tako svira jazz. Istina je, glazbeni korijeni Jeffa Goluba leže u rocku i bluesu, datirajući još od njegovih dječačkih dana u Akronu, u Ohiju, slušajući gitarističke legende – Erica Claptona, Jimija Hendrixa, B.B. Kinga i Buddyja Guya. Kasnije je čuo i glazbu jazz gitarista Wesa Montgomeryja, koja ga je inspirirala da se upiše na bostonski Berklee College of Music.

Premda nije dugo ostao na studiju, on mu je otvorio vrata za suradnju sa čitavim nizom zvijezda rocka, te rhytm-and-bluesa, kao i kraći rad s Billyjem Squierom. Dva glazbena svijeta Jeffa Goluba ujedinila su se 1988, kada je postao gitarist Roda Stewarta i snimio svoj prvi album kao vodeći glazbenik.

S Rodom Stewartom, Golub je svirao na četiri albuma i nastupao na pet svjetskih turneja prije nego što je krenuo vlastitim putem … u jazz. Osnovao je sastav Avenue Blue i snimao solističke slbume pod vlastitim imenom. Spajajući rock i blues sa suvremenim jazzom i improvizacijama, Golub je razvio jedinstveni zvuk kojim se razlikuje od ostalih glazbenika 'mekog' jazza.

Njegov najnoviji album, naslovljen "Grand Central", nastao je u suradnji s trubačkom sekcijom u kojoj sviraju sve sama poznata imena, dajući posebnu živahnost i ležernost u 11 skladbi.

Na svojoj trenutnoj turneji, nazvanoj "Gitare i saksofoni", zajedno s gitaristom Timom Bowmanom i saksofonistima Kirkom Whalumom i Geraldom Albrightom iskušava i nekoliko novih skladbi.

XS
SM
MD
LG