Linkovi

U veleposlanstvu RH u Washingtonu predstavljena knjiga Nives Čičin-Šain


Sinoć je u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu promovirana knjiga splitske umjetnice Nives Čičin-Šain pod naslovom 'Moj Papier-Mache. Maska, lutka, skulptura, reljef – korak po korak'.

Riječ je o svojevrsnom priručniku za poklonike papier-machea, umjetničke forme koja se koristi papirom, u ovom slučaju recikliranim papirom. U nabrzinu improviziranoj radionici, Nives Čičin-Šain je sinoć posjetiteljima u hrvatskom veleposlanstvu demonstrirala svoje umijeće. Od kartonskog tanjura, malo ljepila i role toalet papira izradila je, za nekih pet minuta, čovječje lice širokog osmijeha.

Nives Čičin-Šain: Moja je deviza da se umjetnik treba koristiti najobičnijim stvarima, koje nađemo u dućanu ili u kantama za recikliranje. To jako dobro može poslužiti kao umjetnost. Ne trebate graditi oblik od nule. Ovo je tehnika za strpljive, mada se i nestrpljivi mogu u njoj naći. Znači ne jedan list po list, nego smišljate konstrukciju, to je kreativno: kako sklopiti različite elemente u jednu konstrukciju koja je najbliža ideji onoga što radimo.

Nives Čičin-Šain, kiparica, scenografkinja, i kostimografkinja iz Splita izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama širom svijeta, ilustrirala je knjige za djecu, dizajnirala razglednice… Upitali smo je gdje nalazi inspiraciju.

Nives Čičin-Šain: Iz života, iz običnih i neobičnih događaja, srećući ljude, u razgovoru, u literaturi – sve što doživim rado pretočim u neko djelo.

Radovi predstavljeni u knjizi 'Moj Papier-Mache' prvo su se pojavili na web stranicama gospođe Čičin-Šain, a knjiga je – kako kaže - nastala jer su je kontaktirali mnogi poklonici ove tehnike iz Amerike i Njemačke. Nakon engleskog i njemačkog izdanja, slijedi i izdanje na hrvatskom jeziku.

XS
SM
MD
LG