Linkovi

Alan Bergman pjeva vlastite hitove na CD-u 'Lyrically'


Od skladatelja i tekstopisca čija su djela obogatila 'Great American Songbook', Alan Bergman je nedavno postao i izvođač tog istog glazbenog stila i nasljeđa.

Godinama je Alan Bergman slušao druge kako izvode njegove skladbe. No, u dobi od 81 godine, učinilo mu se da je vrijeme da nekima od svojih najpoznatijih pjesama da i svoj glas. Praćen Berlin Big Band i Radio Orchestrom, Bergman pjeva skladbu "How Do You Keep The Music Playing" sa svog prvog solističkog albuma, naslovljenog "Lyrically".

Skladanje je za Bergmana bilo prirodan nastavak puta kojim je krenuo još dok je odrastao u Brooklynu pišući pjesme. Naučivši 'zanat' od legendarnog Johnnyja Mercera, Bergman se preselio u Los Angeles da bi se u potpunosti posvetio karijeri skladatelja i tekstopisca. Tamo je upoznao Marilyn Keith, i samu željnu karijere tekstopisca popularnih skladbi. Ona je postala ne samo njegova supruga nego i proslavljena partnerica u radu.

Skladba "The Way We Were" klasik je Alana i Marilyn Bergman, koji im je donio oskara za najbolju originalnu skladbu u filmu, 1973. godine. Osvojili su još dva oskara: za skladbu "The Windmills Of Your Mind" iz filma "The Thomas Crown Affair", te za čitavu glazbenu podlogu za film "Yentl".

Ovaj plodonosan bračni par radio je u gotovo svim medijima: njihova se imena nalaze na odjavama mnogih filmova, a skladali su nagrađivane pjesme i za televiziju, kazalište, te za mnoge zvijezde glazbene scene. Surađivali su s drugim isto tako poznatim imenima: Quincyjem Jonesom, Marvinom Hamlischem, Henryjem Mancinijem, Johnnyjem Mandelom, te Daveom Grusinom. Ovaj potonji godinama je Alana nazivao 'pjevačem iz potaje'.

Svoju novootkrivenu pjevačku karijeru, Alan Bergman je prvenstveno posvetio dobrotvornim priredbama, te noćnim klubovima u Los Angelesu i New Yorku. Za kraj, obuhvatimo ovu uvaženu glazbeni karijeru jednom od njegovih vlastitih pjesama s albuma "Lyrically" – 'Nice 'N' Easy'.

XS
SM
MD
LG