Linkovi

U SAD, pad prevencije raka dojke


Ako je suditi prema rezultatima najnovijih studija, učestalost preventivnih pregleda dojke u Sjedinjenim Državama je znatno manja nego prije. Primjerice, samo 2005. godine broj mamograma se smanjio za 4 %.

Nebrojena su moguća objašnjenja ove pojave. Neki tvrde da uzrok treba tražiti u promjenama u poslovanju firmi koje nude zdravstveno osiguranje, koje u zadnje vrijeme odbijaju platiti mamogramske pretrage. Drugi opet ističu da se žene sve manje odlučuju na te preglede jer se javnim mnijenjem pronijelo shvaćanje da je, kako je broj novih slučajeva raka dojke u padu, rizik od obolijevanja od te bolesti isto tako manji.

Dr Nancy Breen sa Nacionalnog instituta za istraživanje raka kaže: "Mislim da je važno istaknuti kako učestalost nastanka bolesti i rizik od obolijevanja nemaju nikakve veze jedan s drugim. Rizik od nastajanja raka dojke ostao je nepromijenjen."

A taj rizik za Amerikanke je trenutačno 8 prema 1, s konačnim ishodom od 40 tisuća žena koje godišnje podlegnu toj bolesti.

Bez ikakve je dvojbe prihvaćeno shvaćanje da je rano otkrivanje najbolja terapija raka dojke. Statistički gledano, 98% posto žena kod kojih se rak dojke otkrije u toj ranoj fazi, doživi 5 i više godina nakon dijagnoze.

Mamogrami se u Americi preporučaju jedanput godišnje za sve žene koje su starije od 40 godina.

XS
SM
MD
LG