Linkovi

Romano Prodi upozorava da bi Europska unija mogla postati asocijacija s 'dvije kategorije članica'


Dnevnik International Herald Tribune piše o upozorenju talijanskog premijera Romana Prodija da postoji mogućnost da će Europska unija postati asocijacija država s dva različita tipa članstva.

Na jednoj razini bi bile zemlje, njih 18, koje su ratificirale ustavnu povelju Unije koja predviđa bliskije političke veze te zajedničkog predsjednika i ministra vanjskih poslova. Na drugoj razini članstva bile bi zemlje koje su ili odbacile prijedlog novog ustavnog uređenja – Francuska i Nizozemska – ili pak zemlje koje ga kritiziraju – primjerice Britanija, Češka i Poljska.

Talijanski premijer Prodi je u govoru pred Europskim parlamentom zatražio od čelnika 27 država članica da na summitu Unije krajem lipnja postignu sporazum o novog ustavnom uređenju.

Neki britanski političari traže da Europska unija ne bude toliko koncentrirana na institucije, već da se uhvati u koštac s izazovima globalizacije. Romano Prodi izjavio je da će Unija na tom području biti uspješna tek kada bude imala snažnije i efikasnije institucije.

******

Dnevnik San Diego Union-Tribune piše o slučaju Mihaila Trepašina, bivšeg agenta ruske obavještajne službe koji već nekoliko godina služi kaznu zatvora u Sibiru zbog, kako tvrde ruske vlasti, odavanja državnih tajni.

Trepašinovi odvjetnici tvrde da je on mogući svjedok u istrazi smrti Aleksandra Litvinenka, također bivšeg ruskog tajnog agenta, koji je zimus umro u Londonu, od posljedica trovanja za koje se smatra da je – možda – bilo uzrokovano djelatnošću ruskih agenata.

Britanski istražitelji su za vrijeme svog posjeta Rusiji, u prosincu, tražili susret s Trepašinom – koji je putem svojih odvjetnika prošle godine upozoravao da će ruska tajna služba pokušati ubiti Litvinenka, koji je imao politički azil u Britaniji.

Ovaj slučaj – piše kalifornijski dnevnik – dobio je na aktualnosti jučer, nakon što je London zatražio izručenje Aleksandra Lugovoia, bivšeg agenta ruske obavještajne službe koji se u Londonu susreo s Litvinenkom. Dan nakon tog susreta Litvinenko se razbolio.

Trepašinovi odvjetnici tvrde da njihovog klijenta, koji se nalazi u zatvoru u Sibiru, vlasti također žele otrovati – piše San Diego Union Tribune.

XS
SM
MD
LG