Linkovi

Diane Groomes - zapovjednica jedne policijske postaje u glavnom gradu SAD


Na čelo Policijske uprave glavnoga grada Amerike nedavno je postavljena žena. U posljednje vrijeme u Americi, na položajima u policiji sve je više žena. Prema najnovijim statističkim podacima Američkog Zavoda za pravosuđe 16 posto policajaca u velikim gradovima širom zemlje su žene. Imran Sidiqui nedavno je razgovarao sa zapovjednicom policijske postaje u jednoj washingtonskoj četvrti.

Diane Groomes, zapovjednica jedne od sedam policijskih uprava u Washingtonu upravo vodi sastanak i naglašava da, kako bi policajci bili uspješni u tome što rade, moraju biti dio zajednice u kojoj djeluju. "Posao policije nije da naprasno upadne građanima u dom i kaže im što im je činiti poput 'Bolje bi vam bilo da ostanete u kući'. Mi smo se s ljudima iz naše četvrti zbližili i udružili, oni su sada naše oči i uši, jer policija ipak ne može biti svuda punih 24 sata. Zato građani dolaze na naše sastanke na kojima ih možemo obavijestiti kakvi oblici kriminala postoje na našem području. Na osnovi toga oni nam mogu dati povratnu informaciju, što nam pomaže da zajednički radimo na suzbijanju kriminala.”

No, ima i napetosti u odnosima policajaca i građana. Na primjer, bilo je sporova oko uporabe vatrenog oružja od strane policije. "Ne možete nadzirati zajednicu niti zadobiti njeno povjerenje ako njeni članovi smatraju da policajci tuku građane ili koriste pogrdne izraze, kada im se obraćaju. Kako bi u tom slučaju ikada mogli razviti partnerstvo ili međusobno razgovarati – što nam je cilj – ako se tako ponašamo?”

Diane Groomes vjeruje da je vrlo važno što se u policiji zapošljava sve veći broj žena. “One svojim senzibilitetom pomažu upravo u razvoju tih odnosa sa zajednicom” - kaže ona i dodaje da žene u policijskim redovima mogu poslužiti kao uzor mnogobrojnim djevojkama i motivirati ih da odaberu to kao svoju profesiju, jer to je, kaže, 'posao koji ispunjava'. Iako je policijski posao često vrlo opasan, zapovjednica Groomes ističe da joj on donosi veliko zadovoljstvo – osobito kada uhvati zločinca.

XS
SM
MD
LG