Linkovi

Film tjedna: Shrek III


Trbušasti, zeleni div, njegova ljupka, isto tako zelena mladenka, njihovi prijatelji – razgovorljivi magarac i neodoljivi Mačak u čizmama – svi su opet s nama u još jednoj avanturi iz bajkovite zemlje Far, Far Away. Alan Silverman pogledao je film "Shrek the Third".

Jednom davno, živio je zeleni div imenom Shrek, čija je prva filmska avantura, 2001, bila tako veliki hit da je morao doći i nastavak, 2004. sada, u trećem nastavku, zeleni dobričina vapi za životom u svojoj voljenoj močvari, ali obiteljske obaveze i njega i Princezu Fionu drže na dvoru, gdje je njezin otac, dobri Frog King, na samrtnoj postelji.

Div kao kralj? Nevjerojatno, ali moglo bi postati i istinito ako Shrek ne uspije naći jedinog drugog nasljednika, zlovoljnog tinejdžera imenom Arthur. Mike Myers ponovno daje glas Shreku, liku koji je, kaže ovaj kanadski glumac, pravi proizvod suradnje s animatorima: "Osjećam se kao skrbnik nečega što su stvorili izvanredni filmski stvaratelji. Mislim da je ovaj nastavak najbolji od sva tri; mislim da su nadgradili elemente i iz prvog i iz drugog nastavka i stvorili stvarno sjajnu ekipu. Napravili su tako odličan scenarij da sam se osjećao kao da pohađam glumačku školu u svakoj sceni koju smo radili."

Eddie Murphy daje glas Shrekovom pobočniku Donkeyu. Poput Myersa, i on je nadaren improvizacijski komičar, ali, kaže Murphy, animatori su lik i napravili već prožet njegovim stilom humora: "Razrada lika je tako detaljna, da sve što glumac mora učiniti jest da se pojavi na snimanju tona. Autori točno znaju što hoće i to ti tako i kažu. Malo se uspijeva improvizirati, ali, na kraju, od tih improvizacija oni iskoriste možda samo deset posto."

"Shrek Treći" ne bi bio pravi da nema Mačka u čizmama. Dlakavom ljubimcu iz bajke, prepunom šarma i bravura, glas daje Antonio Banderas, kojemu se najviše sviđa što su tradicionalni likovi iz bajki doživjeli potpuni preokret. Mike Myers dodaje da, jednako kao i dječje pripovjetke iz kojih pravi šale, i "Shrek" donosi pouku: "Za početak, imali su džinicu na koju je bilo bačeno prokletstvo 'ljepojke', a ne suprotno, kao u bajkama. Tradicionalni zlikovci tu postaju junaci, a junaci zlice. Postavljaju pitanja: što je normalno, što je ispravna obitelj, što je pravi način voljenja, življenja … To je priča o raznolikosti, o uključivosti, o tome kako se voli sebe i druge."

Ovaj kulturološki preokret donosi nam princeze iz bajki – od Snjeguljice, pa do Trnoružice – koje odbiju čekati da ih netko spasi i, umjesto toga, same uzimaju stvari u vlastite ruke. Na muškoj strani, tu je 'Princ na bijelom konju' koji je obični vlastohlepni dvoličnjak s glasom Ruperta Everetta. Među glasovima se prepoznaje i Julie Andrews kao kraljica zemlje Far, Far Away, dok John Cleese pruža jednu od najboljih scena umiranja kao Kralj Žaba. Njegov kolega iz Monty Pythona, Eric Idle, daje glas čarobnjaku Merlinu. Justin Timberlake se čuje iz neodlučnog mladog Artieja … naravno budućeg Kralja Arthura. Tu su još i mnoga druga poznata imena, ne samo glumačke scene, nego, kao u slučaju Larryja Kinga, i večernjih intervjua na CNN-u. Glazbu za film skladao je Harry Gregson-Williams.

XS
SM
MD
LG