Linkovi

'Izbor koji iznenađuje' - New York Times o Bernardu Kouchneru, novom šefu francuske diplomacije


Dnevnik New York Times objavio je članak o Bernardu Kouchneru, novom šefu francuske diplomacije pod naslovom 'Izbor koji iznenađuje'. Naime, prijatelji i pristaše osnivača organizacije 'Liječnici bez granica' tvrde da je Kouchner prilično različit političar od novog predsjednika Francuske, Nicholasa Sarkozyja.

Sarkozy je konzervativac, Kouchner je socijalist. Sarkozy je bio protivnik američke intervencije u Iraku, Kouchner ju je - među rijetkima u Francuskoj - podržao. Sarkozy je protiv turskog članstva u Europskoj uniji, Kouchner – za.

No, i Sarkozy i Kouchner su pro-američki nastrojeni političari, piše newyorški dnevnik koji navodi izjavu Richarda Holbrookea, bivšeg američkog veleposlanika u Ujedinjenim narodima. 'Bernarda Kouchnera motivira animozitet prema totalitarizmu, bilo lijevom, bilo desnom. Njegov je izbor vrlo pozitivna stvar za američko-francuske odnose, jer kod Kouchnera ne postoji refleksna srdžba na Ameriku' – izjavio je za New York Times Richard Holbrooke.

******

Dnevnik San Diego Union Tribune piše da je europsko-ruski summit koji je jučer održan u ruskom gradu Samara protekao u sjeni verbalnih nadmudrivanja o tome tko poštuje, a tko krši ljudska prava.

Kada su god kancelarka Angela Merkel i čelnik Europske komisije Jose Manuel Barroso kritizirali represiju prema ruskoj oporbi, njihov je domaćin Vladimir Putin odgovarao – 'Zapad to isto čini'.

Kalifornijski dnevnik piše da je ruski predsjednik izjavio da se 'sve zemlje' služe takozvanim preventivnim hapšenjima. Kancelarka Merkel je odvratila da je to možda slučaj ako se radi o planerima nasilnih akcija, ali ne ako je riječ o mirnim prosvjednicima, poput Garryja Kasparova, bivšeg svjetskog prvaka u šahu koji je danas čelnik ruske oporbe – piše San Diego Union Tribune.

Gary Kasparov jučer je bio pet sati zadržan na moskovskom aerodromu, na svom putu u Samaru. Oduzet mu je bio i pasoš, koji je ruskim građanima još uvijek potreban da putuju po vlastitoj zemlji. Iz policijskog pritvora je pušten tek kada su svi avioni odletjeli za Samaru – piše kalifornijski list.

XS
SM
MD
LG