Linkovi

Overlook - novi krimić Michaela Connellyja


Novi krimić Michaela Connellyja Vidikovac – The Overlook - po trinaesti put čitateljima nudi pustolovine losangelovskog detektiva Harryja Boscha. Ovaj puta junak istražuje ubojstvo koje bi moglo imati enormne reprekusije po nacionalnu sigurnost zemlje.

U svom prvom slučaju nakon odlaska iz Odjela za neriješene slučajeve Bosch se mora baviti ubijenim liječnikom koji je imao pristup radioaktivnoj tvari. Ubijen je u blizini otmjene ulice Mulholland Drive, u Hollywoodu gdje se nalazi glasoviti vidikovac s kojeg puca veličanstven pogleda na cijeli Los Angeles. Prizori s tog vidikovca ovjekovječeni su na mnogim razglednicama i u mnogim filmovima. U blizini kuću ima Jack Nicholson, a do smrti tu je živio i Marlon Brando.

Rekonstruirajući posljednje trenutke liječnikova života Bosch shvati da je neposredno prije njegove smrti ukradena veća količina radioaktivne tvari. Dok se cezij nalazi u nepoznatim rukama, losangeleski detektiv počinje strahovati da bi to ubojstvo moglo biti dio zavjere da se kontaminira neki veći američki grad. Uskoro on vodi utrku s vremenom, ne samo protiv počinitelja, već i protiv Ministarstva za domovinsku sigurnost i Saveznog istražnog ureda FBI-ja, koji su uvjereni da je cijeli slučaj odveć važan da bi se njime bavio losangeleski Posebni odjel za istrage ubojstava, u kojem je Bosch tek počeo raditi. Njegov je posao da pokaže kako su u krivu. Slijedi ulomak romana u kojem autor objašnjava ustrojstvo losangeleske policije.

Policijska služba Los Angelesa ima sedamnaest geografskih divizija, svaku sa svojom postajom i uredom detektiva, uključujući i odjel za ubojstva. Međutim, divizijski odjeli nalaze se u prvom redu bojišnice i ne može ih se uvlačiti u istrage koje dugo traju. Kad neko ubojstvo ima političku komponentu ili je umiješana neka slavna osoba ili je medijski eksponirano, takav se slučaj obično prebaci Posebnom odjelu za istrage ubojstva, koji djeluje iz Divizije za ubojstva i pljačke u Centru Parker. Svaki slučaj koji izgleda kompliciran i vremenski zahtjevan – koji bi ostao stalno aktivan poput svojevrsnog hobija – automatski bi bio kandidat za Posebni odjel za ubojstva. A ovaj je bio jedan od tih slučajeva.

Bosch uspješno preuzima slučaj od holywoodske policije, međutim, agentica FBI-ja i njegova bivša ljubavnica Rachel Walling, kao i predstavnici Ministarstva domovinske sigurnosti, predstavljaju stvarnu birokratsku prepreku na njegovom putu da rasvijetli ubojstvo. I dok neposredna teroristička prijetnja lebdi u zraku, junak Connellyjeva romana mora ne samo naći ubojice već i paziti da ne ostane uhvaćen u mrežu tzv. "rata za teritorij" s agencijama savezne vlade. Za razliku od drugih knjiga o Harryu Boschu u kojima autor kombinira akciju s unutarnjim borbama svojih junaka, roman Vidikovac se cijeli odigrava u otprilike dvanaest sati. Upravo zbog te dinamike nedavno su Michaella Connellyja upitali piše li romane imajući na umu potencijalni filmski scenarij.

"Ne vjerujem da to radim svjesno. Međutim, ja sam dijete filma i televizije. I volim oba ta medija. Možda se to odražava u mom pisanju. Kad pišem, ja vizualiziram i moje pisanje jednostavno pokazuje što mi prolazi kroz misli. Tu vjerojatno leži utjecaj koji su na mene imali filmovi i televizija. Ali ne pišem neku scenu ili čak cijelu knjigu s idejom da ću napisati neki uspješan filmski scenarij."

A točka gotovo filmske napetosti romana Vidikovac proizlazi iz sukobljenih teorija različitih vladinih agencija o ubojstvu liječnika koji je otuđio cezij i potencijalnoj opasnosti od "prljave bombe". Ministarstvo domovinske sigurnosti vjeruje da je riječ o anti-američkom provokatoru Raminu Samiru, dok Savezni ured za istrage FBI inklinira vjerovanju i lociranju sirijskog terorista pod nadimkom Moby. Dakako, junak romana Harry Bosch ima svoju teoriju i vjeruje kako su obje savezne agencije propustile važne pojedinosti tijekom sitrage.

Inače, kratki roman Vidikovac Michael Connelly je objavio u šesnaest nastavaka u New York Timesu Magazinu, a ukoričena verzija pojavit će se u američkim knjižarama u utorak u izdanju kuće Little, Brown & Company. Nekoliko ranijih romana Michale Connellyja u Hrvatskoj je objavila izdavačka kuća Otokar Keršovani iz Rijeke.

XS
SM
MD
LG