Linkovi

Bijela kuća predlaže oštre mjere u zaštiti intelektualnog vlasništva


Administracija predsjednika Busha pojačava svoju kampanju za zaštitu prava američkog intelektualnog vlasništva uvodeći duže zatvorske kazne za osuđene kršitelje tih prava. Zakonskom mjerom, koja je ovaj tjedan predana Kongresu na razmatranje, administracija predlaže i strože kazne za krivotvoritelje.

Krivotvorenje video materijala, CD-a i drugih proizvoda i dalje se nastavlja, te je američki ministar pravosuđa Alberto Gonzales najavio nove mjere za zaustavljanje takve prakse: "Predloženi zakon predviđa strože kazne za opetovano zlodjelo, te povećava maksimalnu kaznu za krivotvorenje ukoliko optuženik znajući ili nehatom izazove nečije teške tjelesne ozljede ili smrt. Osuđenike bi se jače 'udarilo' i po novčaniku povećavajući odštetne iznose, te osiguravajući da im bude uskraćen ikakav nezakoniti profit, kao i bilo kakva imovina korištena za počinjenje zločina."

Vlasti kažu da krivotvorenje lijekova i drugih farmaceutskih pripravaka, pa čak i vitalnih medicinskih naprava poput stentova i mrežica, koji se koriste u kirurgiji, postaje sve učestalije, dovodeći korisnike u životnu opasnost.

Prema predloženom zakonu, osobe osuđene za krivotvorenje takvih proizvoda bile bi sučeljene s kaznom doživotnog zatvora. Cilj zakona je obračun s krađama intelektualnog vlasništva, koje američko gospodarstvo godišnje koštaju više od 200 milijardi dolara, kao i stotine tisuća radnih mjesta.

Christopher Israel, iz američkog Ministarstva trgovine, koordinira nastojanja u borbi protiv piratizacije američkih proizvoda. On kaže da je predložena zakonska mjera dio sveobuhvatnije strategije za zaustavljanje krivotvorenja: "Udaramo na krivotvorenje s postavkom da to možemo i moramo zaustaviti. Krivotvorenje pogađa potrošače, pogađa ekonomiju, kao i našu sposobnost da budemo inovativna i konkurentna zemlja. Krivotvorenje, isto tako, financira zločinačke djelatnosti."

Predložena zakonska mjera sada je pred Kongresom, gdje zakonodavci razmatraju različite zakone kojima bi se ojačala zaštita prava intelektualnog vlasništva.

XS
SM
MD
LG