Linkovi

Bush i Blair o Iraku, Afganistanu i transatlanskim odnosima


Predsjednik Bush i britanski premijer Tony Blair susreli su se danas vjerojatno posljednji put u Bijeloj kući, nekoliko tjedana prije negoli će britanski čelnik podnijeti ostavku. Dopisnik Glasa Amerike iz Bijele kuće javlja da su dvojica državnika vodila razgovore i ratovima u Iraku i Afganistanu, ali i o budućnosti transatlanskih odnosa.

Predsjednik i premijer iskoristili su svoj posljednji službeni susret da iz Bijele kuće održe konferenciju putem sigurnog video-linka s američkim i britanskim zapovjednicima u Iraku. Premijer Blair je izjavio da postoje istinski znaci prema političkom pomirenju između sunita i šijita. Međutim, dodao je da su teroristi iz al-Qaide, kao elementi koje podržava Iran, jednako odlučni u namjeri da prekinu taj progres. "Ekstremizam diže glavu, pokušava ukloniti izgleda za stabilnost i napredak u mnogo različitih zemalja. Za nas ne postoji druga alternativa već da se protiv njega borimo gdje god postoji. I to je istina bilo da je riječ o našim zemljama koje su obje pretrpjele od terorizma, ili o Iraku i Afganistanu".

Premijer Blair je odavno najveći saveznik predsjednika Busha u Iraku. Ovaj nepopularni rat naštetio je popularnosti u javnosti ove dvojice državnika. Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u Vrtu ruža Bijele kuće, predsjednik Bush je izjavio kako je uživao raditi s gospodinom Blairom više negoli je to moguće zamisliti. "Znate ne žalim za stvarima koje su se mogle ili nisu mogle dogoditi tijekom posljednjih pet godina. Ja štujem jedan odnos za koji istinski vjerujem da je položio temelje za mir".

Iako je ovo vjerojatno posljednji susret Tonyja Blaira s Georgeom Bushom u Bijeloj kući, dvojica čelnika najvjerojatnije će se susresti sljedeći mjesec na summitu industrijski najrazvijenijih zemalja i Rusije G-8 u Njemačkoj.

XS
SM
MD
LG