Linkovi

Američka ekonomija - najkompetitivnija na svijetu


Gospodarstvo Hrvatske nije kompetitivno - tvrdi analiza ekonomija 55 zemalja svijeta. Listu predvode SAD.

Najkompetitivnija ekonomija svijeta je američka. U konkurenciji 55 zemalja, mjerenih s 323 kriterija kako bi se izračunao indeks kompetitivnosti, Hrvatska je zauzela 53. mjesto. Njezin je indeks kompetitivnosti trećina američkog.

U ovom zahtjevnom svijetu 40 od testiranih 55 gospodarstava popravilo je prošlogodišnje rezultate i rejting a samo 15 pokvarilo - uključujući Hrvatsku, koja je pala za dvije stepenice ili 1.5 posto.

Na vrhu je tijesno: Amerikance slijede Singapur i Hong Kong, te Luxembourg, Danska, Švicarska, Island, Nizozemska i Švedska. Prva donedavno tranzicijska zemlja je Estonija na 23. poziciji, ispred Japana koji je za godinu dana potonuo za osam mjesta, te Belgije ili Francuske. Njemačka je svoj snažan oporavak potvrdila skokom na ljestvici kompetitivnosti sa 25. na 16. mjesto.

Što se Hrvatske na repu kolone tiče, od nje su slabije samo Venezuela i Indonezija. Iznad Hrvatske su i Poljska, Argentina, Južna Afrika i Brazil. Od Hrvatske su kompetitivnije i Turska, Ukrajina, Rumunjska i Bugarska.

Slovenija je zauzela iznenađujuće nisko 40. mjesto obzirom na zamjetan zamah gospodarstva - no usprkos tome plasirana je bolje od Italije, iako lošije od Jordana, Slovačke ili Mađarske.

Trendovi ukazuju da se ekonomska moć seli prem Kini, Indiji i Rusiji.

Tablicu sposobnosti tržišnog natjecanja godinama izrađuje švicarski IMD, Međunarodni institut za razvoj uprave.

XS
SM
MD
LG