Linkovi

Spisateljica Lise Dunn-Dern u svojim knjigama za djecu opisuje iskustva 'višerasnih' obitelji


Knjige za djecu spisateljice Lise Dunn-Dern oslikavaju međurasnu obitelj poput njene vlastite. Mike O’Sullivan predstavlja nam ovu autoricu koja je upravo objavila svoju drugu knjigu, a trenutno radi na televizijskom projektu u Etiopiji.

U njenoj drugoj po redu knjizi pod nazivom Dr. Duncan Dog on Duty (u slobodnom prijevodu “Dežurni Doktor Pas Duncan”), glavni životinjski lik djelomično je nadahnut njenim vlastitim psom. Iako se on zove Contessa, Lisa je za ovog fiktivnog izabrala ime Duncan jer je taj pas u priči zapravo doktor, a ona je željela ime koje će zvučati privlačno i lako se pamtiti, pa je tako ispao Dr. Duncan Dog on Duty. U priči jedna obitelj spasi velikog labradora iz skloništa za napuštene životinje. On potom postane dobrovoljac u dječjoj bolnici gdje uveseljava male pacijente.

Autorica je Amerikanka afričkog porijekla, dok je njen suprug bijelac, a četrnaestogodišnja kćerka Chelsea miješane rase. Lisa kaže da ova knjiga odražava život njene vlastite obitelji: “Jedan od razloga što se tu radi o mojoj obitelji je što niti u jednoj knjižari kad je kćerka još bila mala nisam uspjela naći knjigu za djecu koja bi sadržavala priču sličnu našoj. Hoću reći da, uz sve one mnogobrojne knjige za djecu na njenim policama koje odražavaju toliko priča drugih ljudi, pomislila sam da bih trebala pronaći onu koja opisuje njenu obitelj. A nisam ih našla mnogo. Tada sam pomislila da bih je možda ja trebala napisati. Odlučila sam 'preći u akciju' i napisati knjigu za djecu.”

Lisa kaže da svaki lik u njenoj knjizi ima svoj cilj: "Pas u priči ima svoj cilj: jednom tjedno posjećuje bolesnu djecu u Dječjoj bolnici. A u priči imamo i pticu – ona sama čisti svoj kavez. Otac pak odlazi u ured na posao, a majka piše knjige za djecu, dok je svrha djevojčice da ide svaki dan u školu, tamo da sve od sebe, ali i da se dobro zabavi i bude zahvalna za sve što ima.”

Dunn-Dern radila je i u Hollywoodu napisavši hit predstavu pod nazivom Roc za televizijsku mrežu Fox, a pokrenula je i dječje kazalište. Kroz pisanje je postala angažirana u projektu koji se bavio dječjom pismenošću i pomagao djeci u Etiopiji. Taj je projekt počeo donacijama u obliku knjige i doveo Lisu do televizijske produkcije. Program, čiji su dio i crtani filmovi, prikazuje se na etiopskoj televiziji. Njegov je cilj podučavanje engleskog jezika. Tu se Lisa koristi raznim tehnikama – od, kako kaže, abecede do brojalice pa do sunčevog sustava. Autoričino pisanje i televizijski projekt pomažu djeci da nauče engleski jezik i prenosi im pozitivne vrijednosti na jedan vrlo zabavan način. Lisa Dunn-Dern trenutno radi na svojoj trećoj knjizi.

XS
SM
MD
LG