Linkovi

Američki Kongres najavljuje nove inicijative u vezi s obnovljivom energijom


Vec postoji tehnologija kojom bi se mogla obuzdati potencijalno opasna isparavanja koja dovode do staklenickog efekta te doprinose globalnom zatopljavanju. To je najvazniji podatak iznesen u nedavnom izvjescu panela Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama.

Rosanne Skrible izvjescuje da neke od navedenih tehnologija, kao sto su obnovljivi izvori energije poput energije vjetra, solarne, geotermalne i bio-dizela privlace pozornost dijela javnosti koji traze energente koji bi se na trzistu mogli natjecati sa stetnijim fosilnim gorivima.U svom kongresnom govoru o stanju nacije proslog sijecnja, predsjednik Bush je iznio da je raznovrsnost energetske ponude od vitalnog nacionalnog strateskog interesa. On se obvezao da ce njegova administracija raditi na smanjenju potrosnje benzina u Americi tijekom sljedece dekade za 20 posto: "Da bi postigli taj cilj moramo povecati ponudu alternativnih energenata i dostici do 2017.-te godine proizvodnju od 130 milijardi litara obnovljivih i alternativnih energenata, sto je pet puta vise od sadasnje planirane proizvodnje."

Kongresnik John Inslee, iz drzave Washington, predlozio je novi zakon koji bi podrzao industriju obnovljive energije dugorocnim poreznim olaksicama, istrazivackom i razvojnom pomoci, te njenim ukljucivanjem u postojecu elektricnu mrezu: "Neki ljudi misle da ne bi trebali potpomagati proizvodnju obnovljivih energenata, da bi to bilo neamericki. Medjutim, proizvodjaci klasicnih energenata takoder su subveniconirani, a za privilegiju ispustanja svojeg smeca u atmosferu ne placaju nista. U cilju ogranicenja ispustanja ugljika u atmosferu razvit cemo sustav trgovanja s pravima na ispustanje stetnih plinova. Kad do toga dodje alternativna ce energija za tjedan dana postati trzisno konkurentna."

Medjutim, uz izuzetak velikih hidroelektrana na sjeverozapadu, obnovljivi izvori energije cine svega dva posto americke energetske ponude. Predsjednik Americke udruge obnovljive energije Michael Eckhart kaze da su potencijali puno veci: "Mi mislimo da bi dugorocno obnovljiva energija mogla podmirivati oko pola svih nasih energetskih potreba tijekom predstojeceg stoljeca. No da bi to postigli moramo promijeniti nacin razmisljanja. Trenutno ne postoje kazne za zagadivanje niti nagrade za ne-zagadjivanje."

Michael Eckhart je optimistican da ce zakonske mjere koje ce podrzati obnovljive izvore energije stici predsjedniku na potpis u sljedecih godinu dana.

XS
SM
MD
LG