Linkovi

Europska unija pozdravlja najavu smjene predsjednika srbijanske skupštine


Prvo vlada, onda reforme - poruke su Beogradu iz Bruxellesa, uz čestitke jer je učinjen korak prema koaliciji demokratskih stranaka.

Srbija će ipak formirati vladu nekoliko dana uoči isteka zakonskog roka. U vladi će biti predstavnici demokratskih, proeuropski orijentiranih stranaka a premijerski je mandat dobio Vojislav Koštunica. Obećano je smjenjivanje radikala – predsjednika parlamenta.

Ova je vijest pozdravljena na europskim stranama. Europska je unija uoči svog redovnog skupa ministara vanjskih poslova u ponedjeljak izbjegla neugodnu temu, a Vijeće Europe zaustavilo se na pravdanjima glavnog tajnika njegove Parlamentarne skupštine da je predsjedanje Srbije Odborom ministara prošlo 'radi srpskog naroda, a ne vlasti', te da je to vid potpore proeuropskoj opciji.

Njemačko se Predsjedništvo Unijom oglasilo priopćenjem pozdravljajući koalicijski dogovor. Ono se nada da će buduća vlada inicirati potrebne reforme kako bi se obnovili već više od godine dana zaleđeni pregovori Srbije i Unije.

Javier Solana smatra da je odluka došla trenutku ključnom za budućnost Srbije. On očekuje nesmetan proces potvrđivanja vlade u parlamentu kako bi se brzo i odlučno nastavile potrebne reforme. "Srbija se približila EU i dala pozitivan doprinos regionalnoj stabilnosti i razvoju. Na Srbiji je sada da viziju europske budućnosti pretoči u stvarnost" - zaključio je visoki izaslanik za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Nespominjanje uvjeta suradnje s Haagom čita se na dva načina: ili se EU u ovom trenutku suzdržala eksplicitnog isticanja potrebe izučenja Mladića, pokrivši je pozivom na reforme, ili je pristala na omekšavanje uvjeta odlažući preduvjet Haaga za uznapredovale faze procesa približavanja Srbije Uniji.

XS
SM
MD
LG