Linkovi

Politički triler 'Simple Genius' Davida Baldaccija na vrhu rang-liste bestsellera New York Timesa


Na prvom mjestu popisa najprodavanijih knjiga New York Timesa u Sjedinjenim Državama nalazi se tek objavljeni politički triler Davida Baldaccija Simple Genius, Jednostavno genij, u kojem se ponovno pojavljuju dva bivša agenta američke Tajne službe koje su čitatelji upoznali u autorovom romanu iz 2003. Split Second.

Bivši agenti Sean King i Michaelle Maxwell postali su u novom romanu privatni detektivi. Michaelle leži u bolnici, a Sean je primoran preuzeti nezahvalni posao istrage ubojstva jednog znanstvenika, tik uz unutarnju stranu ograde od bodljikave žice u CIA-nom centru za obuku, pokraj Williamsburga u Virginiji. Uskoro počinje otkrivati sloj za slojem dezinformacija kojima je zaštićen jedan izuzetni svijet elitnih matematičara, fizičara, ratnih junaka, špijuna i agenata operativaca. Uz novo ubojstvo, jedan izuzetan genij naoko autistične djevojke i revolucionarnog otkrića na polju šifriranja, Sean uskoro zna dovoljno da je spreman riskirati vlastiti život.

Samo tri sata vožnje od Washingtona dvije tajne ustanove nalaze se jedna nasuprot drugoj, a između njih je dobro čuvana rijeka York. Jedna je najneobičniji svjetski laboratoriji čiji ciljevi i način financiranja predstavljaju misteriju. Druga je logor za obuku Središnje obavještajne agencije CIA-e Camp Peary, odnosno "Farma", prekriven velom tajne. Junaci Baldaccijeva romana nađu se u položaju da moraju štiti obje ustanove u hektičnoj borbi kako bi se otkrilo jedno potencijalno revolucionarno dostignuće, a istovremeno kako bi se neke tajne zauvijek zakopale. Slijedi ulomak s početka prvog poglavlja romana Jednostavno genij u kojem agentica Michalle Maxwel razmatra samoubojstvo.

Postoje četiri priznata načina za susret s vašim stvoriteljem: možete umrijeti prirodnom smrću, uključujući bolesti; možete umrijeti nesretnim slučajem; možete biti ubijeni od nečije tuđe ruke; i možete umrijeti od svoje ruke. Međutim, ako živite u gradu Washingtonu postoji i peti način odlaska iz svijeta živih: politička smrt. Može vas pogoditi iz mnogih izvora: brčkanja u javnoj fontani s trbušnom plesačicom koja vam nije supruga; punjenja džepova novcem kad nažalost ispadne da ste novac primili od FBI-ja; ili prikrivanje traljave provale kad stanujete na broju 1600 Pennsylvanija avenije…Michaelle Maxwell šetala je pločnicima američkog glavnoga grada, ali kako nije bila političarka, peti način umiranja nije joj bio dostupan.

U romanu Jednostavno genij Baldacci slijedi tradiciju svoji ranijih bestsellera čija se radnja odvija tempom koji nije jednostavno pratiti. Uz temeljnu priču o ubojstvu i tajnovitim vladinim agencijama, tu je i dio knjige koji opisuje boravak Michelle u mentalnoj ustanovi, u kojem se pokušava objasniti stanje u kojem se našla na početku romana. Unatoč tome bivša agentica Tajne službe Michaelle Maxwell predstavlja se od prve stranice knjige kao žena odlučna u namjeri da živi opasan život i od njega uzme sve što joj se nudi, bez obzira na cijenu.

Novim djelom Baldacci još jednom pokazuje da čak i kad njegovi trileri nisu temeljeni na stvarnim događajima, istraživanje materije i proučavanje sustava odnosa unutar vladinih agencija daje mu vjerodostojnost koja će čitatelja držati u napetosti praktički do posljednje stranice. Uvjereni da je znanstvenik ubijen na početku knjige zato što je otkrio neku tajnu na "Farmi", Michelle and Sean, tamo počinju potragu za dokazima koji bi to potkrijepili. Naravno, nitko ne šeće CIA-inim objektima bez poziva, tako da naši junaci uskoro počinju utrku za svoje vlastito preživljavanje.

Od početka dvoje bivših agenata Tajne službe nalaze samo na otpor, onemogućavanje i neprijateljstvo u svojim pokušajima da ustanove što se dogodilo s ubijenim znanstvenikom i na kojem je projektu radio. Ipak na kraju Michelle i Sean otkrivaju zavjeru u koju su uz ubojstvo uključene i droge, skriveno blago i "apsolutna moć" koja se izrodila u nešto tragično. Roman Jednostavno genij objavila je izdavačka kuća Warner Books.

XS
SM
MD
LG