Linkovi

International Herald Tribune: Tko je Gordon Brown?


Dnevnik International Herald Tribune pita se 'Tko je Gordon Brown?'. Ministar financija u vladi premijera Tonyja Blaira vjerojatno će krajem lipnja ili početkom srpnja postati novi britanski premijer, 'no građani o njemu zapravo vrlo malo znaju' – piše američki list koji se istodobno tiska u New Yorku i Parizu.

Očekuje se da će Tony Blair danas objaviti datum svog odlaska s premijerske dužnosti, za otprilike mjesec i pol.

Gordon Brown nije toliko elokventan kao Blair, no s njim ga veže dugo političko prijateljstvo i suradnja. 'Brown neće moći kritizirati svog prethodnika, jer je u Blairovoj vladi od početka imaju vrlo važnu ulogu ministra financija' – piše International Herald Tribune.

Ironično je da Brown već dugo vremena priželjkuje položaj premijera, međutim na vlasti možda neće biti dugo - zbog toga što bi laburisti vrlo lako mogli izgubiti sljedeće izbore. Laburiste, koji su na vlasti već deset godina, najviše je koštao rat u Iraku, zbog kojeg je popularnost Tonyja Blaira prilično pala.

******

Dnevnik Christian Science Monitor analizira slučaj šestorice muškaraca islamske vjere koji su prije dva dana optuženi za planiranje terorističkog napada na vojnu bazu Fort Dix u New Jerseyu.

Četvorica od šest optuženih su albanske nacionalnosti, s teritorija bivše Jugoslavije.

Bili su inspirirani džihadom, ali – kako se čini - nisu bili povezani s al-Qaidom ili nekom drugo poznatom terorističkom mrežom, piše dnevnik iz Bostona. Neki stručnjaci kažu da je po tome ova grupa slična grupama koje su izvele terorističke napade u Londonu i Madridu.

Međutim, stručnjak za arapsku zajednicu u Americi John Zogby ističe da su islamske zajednice u Europi prilično drugačije nego američka. 'Muslimani u Americi su bolje asimilirani, uspješniji su, dok u Europi oni često pripadaju najsiromašnijem sloju' – kaže John Zogby, koji naglašava da se zbog ovog slučaja 'ne bi smjela kriviti cijela jedna vjerska skupina'.

XS
SM
MD
LG