Linkovi

NYT: Predsjednik Bush bi mogao u Sarkozyju naći bliskog prijatelja


Christian Science Monitor piše da je novoizabranom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju trebalo samo tridesetak minuta kako bi istupio iz okvira godinu dana duge predsjedničke kampanje, u kojoj je se uglavnom bavio pitanjima domaće politike, i iznio svoju ambicioznu vanjskopolitičku platformu.

Francuska će intenzivirati svoj angažman s Europom, uspostaviti prijateljske odnose sa Sjedinjenim Državama, stvoriti tzv. "mediteransku uniju" koja će pomoći u rješavanju problema s imigracijom iz Afrike i pitanjima razvoja. "Francuska se vratila u Europu" – proklamirao je gospodin Sarkozy jučer u svom pobjedničkom govoru,. Iako je najavio želju za tješnjim odnosima s Washingtonom, gospodin Sarkozy je kritički govorio o neaktivnosti Sjedinjenih Država glede globalnog zatopljavanja. "Francuska će uvijek biti s Amerikom" – citira riječi novoizabranog predsjednika Francuske jutrošnji Christian Science Monitor – "međutim, prijateljstvo je i prihvaćanje toga da prijatelj može misliti drugačije".

New York Times piše da je Nicolas Sarkozy nedvojbeno proamerički orijentiran, čovjek koji je javno obznanio svoju ljubav prema Ernestu Hemingwayu, Steveu McQueenu i Sylvestaru Stalloneu, kao i svoje divljenje prema američkoj radnoj etici i mobilnosti. Posljednji film koji je rasplakao novog francuskog predsjednika bio je Prarie Home Companion Roberta Alatmana. Jednom ranije izjavio je da želi da njegova pobjednička pjesma bude I will survive Glorije Gaynor. Izjavio je također da je ponosan kad ga nazivaju 'Sarkozy Amerikanac'.

U svom pobjedničkom govoru u nedjelju Nicolas Sarkozy se obratio Sjedinjenim Državama signalizirajući da želi okončavanje napetosti s Washingtonom koje su vladale tijekom mandata predsjednika Chiraca. Vjerojatno je u nedjelju navečer – piše New York Times – došlo do olakšanja u Bijeloj kući kad predsjednik Bush nije morao nazvati Segolene Royal da joj čestita na izbornoj pobjedi. Istovremeno pobjeda Nicolasa Sarkozyja u Washingtonu bila je toplo pozdravljena.

XS
SM
MD
LG