Linkovi

Newsweek: Rekordno niska popularnost Georgea Busha


Podrška američke javnosti predsjedniku Bushu pala je na samo 28 posto čime je izjednačio postotak koji je predsjednik Jimmy Carter imao tijekom iranske krize s taocima. Samo su dvojica predsjednika u novije doba američke povijesti imala manju potporu: Richard Nixon s 23 posto i Harry Truman, kojem je Korejski rat uzrokovao podršku od samo 22 posto Amerikanaca…

U tim slučajevima tako nizak rejting značio je da čelnicima javnost više ne vjeruje i da nemaju kredibiltet. Kao i Jimmy Carter, i predsjednik Bush se sučeljava s dvije krize – u zemlji i u inozemstvu. Konkretnije – u zemlji s zbog nekoliko skandala, smanjene stanogradnje i visokih cijena benzina, u inozemstvu – rat u Iraku. Posljednjih nekoliko mjeseci doista su loši po administraciju predsjednika Busha. Politički analitičari kažu - nakon poraza na kongresnim izborima u studenom izbijali su skandali, jedan za drugim…što je uzrokovalo da većina Amerikanaca jedva čeka da se okonča sadašnji Bushov mandat.

Podsjetimo se, nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001.godine George W. Bush je imao potporu 92 posto svojih sunarodnjaka, što je najveći rejting kojeg ikada imao ijedan američki predsjednik. I dok su druga ispitivanja javnog mnijenja pokazivala različite rezultate, ovo posljednje ukazuje da bi nezadovoljstvo s predsjednikovom politikom moglo na dno odvući i njegovu Republikansku stranku.

Negdašnji predsjedatelj Kongresa, republikanac Newt Gingrich, kaže sljedeće: “Nijedan republikanac neće pobijediti na predsjedničkim izborima 2008.godine ukoliko ostane ovako stanje. Može doći do promjene jedino ako republikanci budu spremni ponuditi promijene, ali mislim da će Amerikanci gotovo sigurno izabrati nekog demokratskog kandidata.”

Zanimljivo je da je tijekom prošlotjedne debate republikanskih predsjedničkih kandidata Bushovo ime bilo spomenuto – jednom! Kandidati su uglavnom spominjeli ime Ronalda Reagana, negdašnjeg vrlo popularnog američkog predsjednika. Inače, dvije trećine ispitanika u posljednjoj anketi smatraju da je predsjednik Bush “ tvrdoglav čovjek koji ne želi priznati greške”. Posljednja je anketa pokazala da to nije osobina koju Amerikanci vole vidjeti kod svog predsjednika.

XS
SM
MD
LG