Linkovi

Sarkozy pobjednik izbora u Francuskoj


Policija u Francuskoj rastjerala je sudionike prosvjeda u Parizu i Lyonu koji su izražavali neslaganje s pobjedom konzervativnog kandidata, Nicolasa Sakorzya, na predsjedničkim izborima. Policija je uporabila vodene topove i suzavac protiv demonstranata koji su bacali kamenje na policiju u Parizu. U incidentima nije bilo ozlijeđenih, a ne zna se je li bilo uhićenih.

Prema službenim rezultatima Nicolas Sarkozy osvojio je 53, a njegova suparnica Segolene Royal 47 posto glasova. Sakorzy je izjavio da će biti predsjednik svih Francuza. Brojne pristaše Sarkozya očekuju od njega da poboljša ekonomske prilike dok ga pristaše Segolene Royal smatraju preoštrim po pitanjima imigracije i manjina. Sarkozy je rekao da Sjedinjene Države mogu računati na prijateljstvo s Francuskom, ali je i dodao da to ne znači da se dvije zemlje moraju slagati u svemu. On je pozvao Washington da preuzme čelnu ulogu u borbi protiv globalnog zatopljavanja što će biti – kako je obećao – njegov prioritet.

Američki predsjednik George Bush čestitao je Nicolasu Sarkozyu na izbornoj pobjedi. Glasnogovornik Bijele kuće opisao je Sjedinjene Države i Francusku kao povijesne partnere i saveznike. Prema njegovim riječima, predsjednik Bush raduje se suradnji s Nicolasom Sarkozyem dok nastavljaju snažni savez. Sarkozyu su među prvima čestitali britanski premijer Tony Blair i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je kako je važno da Njemačka i Francuska nastave blisku suradnju kao temelj za mir i sigurnost u Europi.

Pobjedom na francuskim predsjedničkim izborima Nicolas Sarkozy ostvario je cilj za kojim je – kako kažu članovi njegove obitelji – čeznuo od djetinstva. Sarkozy je rođen prije 52 godine, od mađarskog useljenika i majke Francuskinje koja je podrijetlom židovka iz Grčke. Još kao mladić prihvatio je konzervativizam te se uključio u stranku koju je predvodio današnji francuski predsjednik Jacques Chirac.

Sarkozy je diplomirao pravo, a s 28 godina postao je gradonačelnik grada Neuilly, ujedno najmlađi gradonačelnik u Francuskoj. Na nacionalnoj razini postao je poznat nakon što je jedan muškarac uzeo djecu za taoce u njegovom gradu , a Sarkozy se pregovorima uspio izboriti za oslobađanje djece. Obnašao je niz državnih dužnosti uključujući i položaj ministra unutarnjih poslova.

XS
SM
MD
LG